"Aici sunt banii dumneavoastră". Firea, acuzată de Ana Ciceală că minte şi risipeşte banii românilor

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Consilierul general USR Ana Ciceală o acuză pe edilul Gabriela Firea că minte, în încercarea de a „îngropa în vorbe costul celui mai scump Târg de Crăciun din istoria Capitalei”.

Totodată, reprezentanta USR precizează că, „în timp ce totul se prăbuşeşte în Bucureşti, primarul general se ocupă doar de târguri şi festivaluri”.

Deşi USR Bucureşti consideră că este normal ca în Capitală să aibă loc manifestări dedicate Crăciunului, costul acestora nu trebuie să fie unul exagerat.

Redăm integral postarea Anei Ciceală, în care consilierul USR îşi argumentează acuzaţiile inclusiv prin cifre:

„Spune Gabriela Firea că în acest an ‘costurile Târgului de Crăciun nu depăşesc costurile evenimentelor similare organizate în anii trecuţi’. Numai că primarul Capitalei evită să spună cât este costul evenimentului din acest an şi cât au fost cele de anul trecut. Aşa că o ajutăm pe Gabriela Firea să-şi amintească. În 2018, costul a fost de 850.000 de euro, iar în 2017 de 800.000 de euro. Pentru 2019, costul este DEOCAMDATĂ 1.200.0000 de euro (5,6 milioane de lei).

Detalierea costurilor este mai jos:

Servicii închiriere scenă şi echipamente – 1.351.820 RON

Servicii organizare târg – 1.500.000 RON

Servicii închiriere pachet electrică – 894.344 RON

Servicii de pază eveniment – 749.028 RON

Patinoar cu suprafaţă de 600 de mp – 247.660 RON

Carusel – 160.950 RON (achiziţie directă)

Servicii de animaţie – 91.400 RON (achiziţie directă)

PSI – 93.960 RON (achiziţie directă)

Broşuri program – 50.300 RON (achiziţie directă)

Servicii de curăţenie – 25.770 RON

Steag – 18.000 RON

Alte achiziţii – 384.530 RON

TOTAL – 5.567.762 RON

2) Spune Gabriela Firea că ‘bugetul aprobat pentru târgul de Crăciun 2019 este mai mic decât cel de anul trecut’. Avem aici o minciună prin omisiune. Primarul Capitalei omite să spună că evenimentul este spart în foarte multe proceduri de achiziţii publice, astfel încât să se piardă urma banilor şi să fie foarte greu de calculat costul total. Suma de 5.567.762 este totalul din 32 de proceduri de achiziţii, majoritatea covârşitoare fiind achiziţii directe. (În lista de mai sus, ”alte achiziţii” includ: calendare, plicuri, afişe, branşament, ecusoane, cărţi poştale, invitaţii, consultanţă etc.). Iar acestea sunt doar procedurile care au fost identificate ca fiind legate de Târgul de Crăciun. Nu ar fi exclus să fie şi alte achiziţii care se fac pentru acest Târg, dar care nu sunt prinse ca atare în bugetul total al evenimentului, tocmai pentru ca suma totală să nu scandalizeze opinia publică.

3) Spune Gabriela Firea că ‘onorariile artiştilor nu sunt publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) NU pentru că "sunt ţinute la secret" ci pentru că acestea s-au realizat pe baza Legii 8/ 1996’. Numai că USR Bucureşti nu a cerut niciodată publicarea onorariilor în SICAP. A cerut comunicarea lor către public. USR Bucureşti a depus o cerere pe baza legii liberului acces la informaţii de interes public, să i se comunice cât a fost onorariul lui Rod Stewart de anul trecut, de la Zilele Bucureştiului. Nici până în ziua de astăzi, CREART şi PMB nu au răspuns. A trebuit să dau CREART în judecată pentru a afla aceste onorarii, în calitate de reprezentant al bucureştenilor în instituţia care are în subordine CREART. Dat în judecată care a venit după o corespondenţă oficială cu Firea şi Creart de UN AN DE ZILE. Dacă onorariile artiştilor nu sunt ţinute la secret, atunci o invităm pe Gabriela Firea să spună cât sunt sumele pe care le vor primi artiştii invitaţi la spectacolele de la Târgul de Crăciun şi la toate evenimentele organizate de Primăria Bucureşti şi instituţii subordonate.

4) Spune Gabriela Firea că ”Primăria nu a tăiat de la domenii precum sănătatea, infrastructura sau termoficarea niciun leu care ar fi putut fi în mod obiectiv cheltuit anul acesta". Fals. Doar în luna iulie, Gabriela Firea a tăiat 18,5 milioane de lei din cele 75 alocate la început de an pentru investiţii la RADET. La sănătate, a tăiat 47,8 milioane de lei în luna octombrie. Rezerva pe care şi-o ia Gabriela Firea spunând că nu s-a tăiat niciun leu ”care ar fi putut fi în mod obiectiv cheltuit anul acesta” este iarăşi o minciună. Dacă banii respectivi nu s-ar fi putut cheltui în 2019, atunci de ce au mai fost prevăzuţi în bugetul de la începutul anului?

Dincolo de minciunile Gabrielei Firea, adevărul este unul singur. În timp ce totul se prăbuşeşte în Bucureşti, primarul general se ocupă doar de târguri şi festivaluri. Bucureştenii nu au văzut măsuri clare pentru fluidizarea traficului, pentru reducerea poluării sau pentru îmbunătăţirea transportului public. Au văzut în schimb nenumărate târguri, festivaluri şi bâlciuri kitsch care nu fac altceva decât să consume inutil sume enorme din bugetul Capitalei.

USR Bucureşti consideră că este absolut normal ca în Capitală să aibă loc manifestări dedicate Crăciunului, însă costul acestora nu trebuie să fie unul exagerat. În plus, toate cheltuielile trebuie să fie absolut transparente şi publice. Târgul de Crăciun nu trebuie transformat în spectacol electoral pentru primar. Cu atât mai puţin când este vorba despre un primar care nu a făcut absolut nimic pentru a rezolva problemele grave ale oraşului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne