Alaska: începe cea de-a 45-a ediţie a Iditarod, tradiţionala cursă de sănii trase de câini

La 6 martie va începe renumita cursă de sănii trase de câini, Iditarod, în Alaska. Anul acesta, cursa va aduce la linia de start aproape 40 de echipe, care vor concura în condiţii meteo dificile.
Jeff King, căştigător a patru premii Iditarod îşi condice echipajul deasupra gheţii lacului Willow, Alaska, 2007
Jeff King, căştigător a patru premii Iditarod îşi condice echipajul deasupra gheţii lacului Willow, Alaska, 2007 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Pentru cursa de sănii trase de câini, Iditarod, se vor strânge în Anchorage, Alaska, 37 de echipe de musheri şi câini de sanie, pentru a aduce un omagiu istoriei regiunii şi rolului pe care l-au jucat câinii de sanie.

Startul oficial al celei de-a 45-a curse va începe în 4 martie în Anchorage. De acolo, echipele vor călători aproximativ 563 km nord spre Fairbanks, unde va începe cursa oficială în 6 martie la ora locală 11 a.m.

Temperaturile de luni, 6 martie, în Fairbanks vor scădea de la -6 grade Celsius la -22 grade Celsius, conform meteorologului Brett Anderson de la Accuweather. Aceste date se conformează temperaturilor zilnice normale.

Cursa de sănii trase de câini Iditarod are o istorie lungă şi puţin cunoscută. Traseul Iditarod a început de fapt ca o simplă rută pentru servicii poştale şi aprovizionare ce lega oraşele de coastă de taberele de minerit şi comunităţile mai izolate din interiorul regiunii, conform website-ului Iditarod.

Săniile trase de câinii au avut un rol important în viaţa de zi cu zi în satele din Alaska. În 1925, musherii şi echipele lor de câini au avut un rol esenţial în livrarea de medicamente în Nome, care era cuprins de o epidemie de difterie.

Joe Redington, “Părintele Iditarod”, a dorit ca această cursă să aducă săniile trase de câini înapoi în Alaska, iar Ruta Iditarod să fie declarată o Rută Istorică Naţională.

Prima cursă care a ajuns până în Nome a avut loc în 1973 şi a durat aproximativ 3 săptămâni până când s-a terminat traseul.