Albania, protest în piaţa din Tirana: a fost atacat sediul guvernului, se cer alegeri anticipate [video]

Ciocniri violente în timpul protestului împotriva guvernului socialistului Edi Rama, poliţia utilizează gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
Protest în Tirana, Albania, 16 februarie 2019
Protest în Tirana, Albania, 16 februarie 2019 (Getty Images)

Ciocniri violente între suporterii opoziţiei şi poliţia din Tirana. Mii de protestatari, conduşi de Partidul Democrat, de centru-dreapta, au ieşit în stradă în capitala albaneză pentru a protesta împotriva guvernului socialistului Edi Rama, numit corupt şi ineficient. Ei cer demisia premierului şi alegeri anticipate.

Un grup a încercat să treacă printre cordoanele de poliţie pentru a intra în clădirea guvernului, zece protestatari reuşind chiar să ajungă la primul etaj, în timp ce restul manifestanţilor au ocupat piaţa. Agenţii, mulţi aliniaţi în faţa sediului executivului, au fost bombardaţi cu pietre şi sticle incendiare, dar pentru moment au utilizat doar tunurile cu apă şi gaze lacrimogene.

În ultimele zile poliţia a avertizat că există un risc de escaladare a violenţei protestelor. Prim-ministrul Rama, în centrul disputei, a anunţat că sâmbătă 16 februarie nu se va afla la Tirana, fiind într-o vizită la Vlorë pentru un miting.

Într-un interviu cu The Associated Press înainte de proteste, liderul Partidului Democrat, Lulzim Basha, a declarat că opoziţia doreşte demisia guvernului şi asigurarea unei tranziţii executive, care va conduce ţara până la alegerile anticipate „pentru a restabili democraţia prin intermediul unui Parlament, expresia voinţei populare, şi nu a banilor sau ameninţărilor criminalilor”.

Opoziţia, formată din cinci partide de centru-dreapta şi de centru-stânga, acuză premierul de „coluziune cu crima organizată” şi de „aruncarea Albaniei în corupţie şi mizerie”.

Mai multe informaţii: Albania opposition protests for free elections and end to corruption

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe