Alegeri în Spania: Socialişii nu vor alianţă cu Partidul Popular, liderul Ciudadanos demisionează

Albert Rivera
Albert Rivera (screenshot tramite foto GTRES)

Confirmări şi primele surprize după votul din Spania de duminică 10 noiembrie. Partidul Socialist (PSOE) al premierului spaniol Pedro Sanchez îşi confirmă poziţia spunând, din nou, „nu” unei mari coaliţii cu Partidul Popular, dar aspiră la un guvern „progresist”. Secretarul de la PSOE, ministrul Dezvoltării José Luis Abalos, a declarat acest lucru în urma alegerilor care au confirmat PSOE ca primă forţă politică, dar fără o majoritate capabilă să guverneze.

Situaţia care s-a creat după vot este „complexă” şi va necesita „multă muncă”, a afirmat Abalos, explicând că angajamentul PSOE este acela de a „încerca să articuleze această realitate complexă pentru a crea un guvern progresist”. Socialiştii „nu vizează un guvern de mare coaliţie”, a continuat el, referindu-se la o alianţă cu Partidul Popular, deoarece dreapta „continuă să nu-şi asume responsabilităţile”.

Există deja o primă victimă a “cutremurului” electoral din Spania. Albert Rivera şi-a prezentat demisia de la preşedinţia partidului Ciudadanos, formaţia pe care a condus-o timp de 13 ani şi a anunţat decizia de a părăsi politica. Prăbuşirea spectaculoasă a reprezentării parlamentare, de la 57 la 10 locuri, a avut drept consecinţă imediată convocareai unui Congres pentru a decide noua conducere şi viitorul unui partid care, cu nu mai mult de un an în urmă, aspira să fie forţa motrice a centrului spaniol. Ciudadanos a pierdut mai mult de două milioane şi jumătate de voturi, care au trecut în principal la formaţiunea de extremă dreaptă Vox (a crescut de la 24 la 52 de locuri) şi o parte s-au întors la Partidul Popular, obţinând 87 de locuri faţă de 66..

După votul anticipat care a dus la o fragmentare suplimentară a peisajului politic, problema guvernării rămâne mai deschisă ca niciodată. Toate privirile sunt îndreptate spre PSOE al lui Pedro Sanchez, câştigător al alegerilor, deşi a pierdut 3 locuri de deputaţi (de la 123 la 120. Premierul în funcţie a făcut deja cunoscut faptul că de această dată obiectivul formării unei majorităţi parlamentare va fi atins cu orice preţ.

Numărul locurilor pe care le-ar obţine partidele de stânga unite ar atinge doar 158 de locuri, din necesarul de 176 pentru a forma o majoritate în Congres. Însă Sanchez, care a subliniat deja în noaptea alegerilor că doreşte să formeze un „guvern progresist”, va face propuneri unor partide mai mici în următoarele ore, la finalul şedinţei comitetului executiv federal.

Rămâne de văzut care va fi orientarea primei forţe de opoziţie, Partidul Popular. Liderul Pablo Casado subliniază distanţa enormă care separă partidul său de PSOE, dar anticipează că va asculta propunerile lui Sanchez şi apoi va acţiona „cu un sentiment de responsabilitate”. Încă nu este clar dacă lasă calea deschisă pentru acordarea unui sprijin sau se va abţine de la vot, ceea ce ar facilita învestirea liderului socialist la conducerea guvernului. În acest caz, însă, el ar risca să lase în mâinile formaţiunii de dreapta Vox frâiele opoziţiei executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe