Alegerile în două tururi, un vis tot mai îndepărtat. Şeful CCR: Constituţia nu prevede un tur sau două tururi

Legea spune că alegerile se organizează într-un singur tur de scrutin - de aici toate discuţiile care s-au purtat sunt doar dorinţe, a declarat şeful CCR.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Constituţia nu prevede un tur sau două tururi, Constituţia spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice şi corecte, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24.

"Eu am fost la toate alegerile de până acum. Am fost şi când se alegea în două tururi primarul şi când s-a ales într-un singur tur. Nu am simţit nicio îmbunătăţire. Niciodată nu a fost mai bine. Deci nu este nicio deosebire. Pentru ce se întâmplă în oraşele noastre, în comunele noastre, că este într-un tur sau că este în două tururi, lucrurile au stat cam la fel. Nu asta este problema. Problema este ca oamenii care sunt aleşi să-şi facă treaba. (...)

Eu nu pledez nici pentru un tur, nici pentru două tururi, mie îmi este absolut egal, pentru că nu am să candidez nici de data asta, nici altă dată la o funcţie de reprezentant al unei comunităţi locale, dar nu aici este problema. Oamenii altceva trebuie să ceară de la aleşii lor", a declarat Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte faptul că românii nu pot vota la alegerile locale în două tururi, şeful CCR a semnalat că aceasta a fost opţiunea parlamentarilor.

"Lucrurile sunt simple: pentru că aşa a vrut legiuitorul. Deci legea spune că alegerile se organizează într-un singur tur de scrutin. De aici toate discuţiile care s-au purtat sunt doar dorinţe. Nu puteam noi să rezolvăm această dorinţă, să satisfacem această dorinţă a domnului care ne-a sesizat [jurnalistul Liviu Avram - n.r.] cu privire la neconstituţionalitatea articolului care stabileşte că alegerile se fac într-un singur tur, pentru că, cel puţin în acest dosar, cererea lui era inadmisibilă.

Dumnealui nu poate vorbi despre ce se întâmplă după candidatură câtă vreme candidatura nu i-a fost acceptată [pentru că nu a depus semnăturile necesare n.r.]. Or, turul unu sau turul doi este vorba despre o altă perioadă a alegerilor. (...)

Legea astăzi spune că este un singur tur şi nu ştiu dacă se va modifica, deşi, după acest dosar, am mai primit încă vreo 60 de sesizări cam cu acelaşi conţinut. Eu le-am spus ziariştilor încă de la început, când a debutat această discuţie, când se cerea premierului să modifice legea şi să dea o OUG prin care să facă alegerile în două tururi. M-au întrebat şi le-am spus: Constituţia nu prevede un tur sau două tururi, Constituţia spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice şi corecte", a explicat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă lucrurile s-ar schimba în cazul în care, în zilele următoare, unul dintre candidaţii legitimi ar sesiza CCR pe marginea articolului respectriv, şeful CCR a răspuns că nu crede, motivând că există o practică a Curţii care este greu de modificat.

Pe de altă parte, Augustin Zegrean a atras atenţia că în Constituţie se vorbeşte despre organele reprezentative, deci puterea se exercită de popor prin organele sale reprezentative, iar Consiliul Local, Consiliul Judeţean, CGMB trebuie să fie organe reprezentative, fiind desemnate astfel de Legea fundamentală.

"Modul de alegere este o altă problemă, cum au fost ei aleşi, cu câte voturi. Eu nu vreau să fac calcule astăzi aici în faţa dvs, dar se face confuzie între organe reprezentative şi reprezentare, sunt lucruri diferite", a adăugat preşedintele Curţii Constiuţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne