Alertă în Africa: apare un virus la fel de puternic ca Ebola. Într-o etapă, pacienţii par a fi "fantome"

După virusul Ebola, populaţia africană este ameninţată de un nou virus: Marburgvirus
Pacient cu virusul Marburg (Marburgvirus)
Pacient cu virusul Marburg (Marburgvirus) (FLORENCE PANOUSSIAN/AFP/Getty Images)

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizează că virusul Marburg continuă să se dezvolte în cartierul Kween din estul Ugandei. Acest microorganism a provocat moartea a trei persoane, iar evenimentul a avut un mare impact asupra comunităţii locale şi ştiinţifice. Virusul Marburg este asemănător virusului Ebola, care aparţine familiei filoviride şi provoacă febra hemoragică Marburg.

Virusul poartă numele oraşului german Marburg

Primele cazuri au fost observate în 1967 în oraşul Marburg (de unde şi numele bolii) din Germania la personalul de laborator aflat în contact cu maimuţele verzi (Cercopithecus aethiops) importate din Uganda.

În acelaşi an au fost înregistrate focare simultane în Uganda, Frankfurt (Germania) şi Belgrad (Serbia).

Perioada de incubaţie variază de la 2 la 21 de zile. Sângele şi dejecţiile bolnavilor pot contamina anturajul familial şi personalul medical care îi îngrijesc. Debutul bolii este brusc, cu febră mare, cefalee, mialgii, tulburări digestive, erupţie cutanată maculopapulară, conjunctivită, faringită, tuse. Apoi, starea generală se agravează, cu tulburări de conştienţă, icter, sindrom hemoragic, semne de detresă respiratorie, insuficienţa renală. În această fază, pacienţii au un aspect care a fost descris ca fiind "de fantome", ochii înfundaţi în orbite, facies inexpresiv şi letargie extremă.

Decesul este frecvent (într-un sfert din cazuri) între a 8 şi a 15-a zi, cu leziuni diseminate de necroză tisulară. Tratamentul este doar simptomatic. Diagnosticul de laborator se bazează pe izolarea virusului din sânge şi identificarea lui prin amplificare genică (Polymerase Chain Reaction / PCR), serologie (detectarea IgM în plasmă). Boala Marburg este o boală cu declarare obligatorie şi implică măsuri de igienă şi de izolare stricte pentru a preveni transmiterea interumană.

Potrivit OMS, încă nu există tratamente specifice sau vaccinuri pentru Marburgvirus.

Mai multe informaţii: Health Workers urged to Work with Communities to Stop Marburg