ALERTĂ! Comisia Iordache a demarat în forţă operaţiunea "Codurile Penale"

Comisia Iordache intră în acţiune: PSD-ALDE a demarat în forţă operaţiunea "Codurile penale", după ce Guvernul n-a mai dat OUG-ul mult aşteptat de Liviu Dragnea.
Florin Iordache
Florin Iordache (Epoch Times România)

UPDATE. Comisia Iordache a dat raport de admitere, fiind înregistrate 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

* * *

UPDATE. Stelian Ion cere amânarea dezbaterilor pe motiv că proiectul a fost primit cu doar câteva ore înainte iar membrii comisiei nu au apucat să consulte amendamentele.

"E vorba de modificări foarte importate la Codul penal, rugămintea mea este să amânăm aceste discuţii, să respectăm regulamentul pe care noi l-am aprobat şi să ţineţi cont că v-am trimis o serie de amendamente la aceste modficări pe care le-aţi propus. Colegii trebuiau să ia cunoştinţă de aceste amendamente pentru a nu le dezbate la prima citire".

Iordache supune propunerea de amânare iar aceasta e respinsă la vot.

La rândul său, liberalul Ioan Cupşa propune raport de respingere şi reluarea dezbaterilor cu largi consultări şi cu respectarea recomandărilor CE şi Comisiei de la Veneţia.

"Aveţi o şansă, dragi colegi, să vă spălaţi onoarea, aveţi şansa să puneţi capăt acestui proces legislativ, protejând interesele ţării noastre, nu uitaţi ce s-a întâmplat ieri, acum câteva săptămâni şi ce urmează să se întâmple!

* * *

UDMR-ul susţine că nu e de acord să se stopeze discutarea proiectului de modificare a CP (în forma sa actuală, pusă pe agendă de PSD) şi critică procedura pe repede - înainte anunţată de Florin Iordache.

"Eu cred că preocuparea noastră ar tebui să fie aplecarea noastră asupra textului găsit neconstituţional de CCR (pentru a-l modifica). Propunerea colegilor noştri din PSD e cam radicală (PSD a propus eliminarea completă a articolelor declarate neconstituţionale de CCR).

Noi suntem pentru ca orice activitate legislativă să îşi urmeze cursul normal parlamentar şi nicidecum prin alte tertipuri", a declarat Marton Arpad.

* * *

Deputatul USR Stelian Ion obiectează şi el faţă de modul în care PSD vrea să introducă în Codul penal amendamente în favoarea infractorilor sub pretextul armonizării legislaţiei penale româneşti cu decizii UE şi ale CCR.

"Dacă era vorba să se pună de acord legislaţia cu deciziile CCR şi cu decizii UE nu era nicio problemă, se doreşte însă adoptarea unor amendamente care nu au nicio legătură cu CCR şi deciziile UE. Nu sunt modificări cerute de nimeni decât de şeful dvs de partid.

Văzând aceste interese directe, acestea au fost şi în Codul de procedură penală...

Acum hai să vorbim de articolele declarate constituţionale, sunt două discuţii pe care le-am putea avea.

Raportându-ne la ceea ce este deja în vigoare, sau ce e deja în CPP, articolele constituţionale sunt cele asupra cărora Curtea nu a pronunţat o decizie de neconstituţionalitate. Dvs când spuneţi că toate au fost declarate constituţionale nu puteţi forţa spunând că e obligatoriu pentru noi ca toate acele articole din legea de modificare să fie votate. Pentru că Parlamentul are încă dreptul şi posibilitatea să le respingă.

Nu tot ce e constituţional e şi oportun şi corect şi util din punct de vedere al politicii penale, din punct de vedere al protejării drepturilor cetăţeanului, a drepturilor omului, cum spuneţi dvs, prin om înţelegându-se nu doar cei care comit infracţiuni. (...) Se încurajează fenomentul de infracţionalitate".

* * *

Culmea ironiei, s-a ajuns ca Opoziţia să insiste ca ministrul Justiţiei să ia cuvântul în Comisie, Florin Iordache nedorind să îi dea cuvântul.

Astfel, după ce Florin Iordache a susţinut că Guvernul a avut posibilitatea în aceste 4 luni să se pronunţe, dar nu s-a pronunţat, acum e rândul Parlamentului.

Stelian Ion a intervenit, arătând că ministrul e al Justiţiei, nu al PSD-ului şi că nu e normal ca acesta să nu fie lăsat să vorbească. A intervenit şi Alina Gorghiu (PNL) care a susţinut că nu e normal ca ministrul să fie folosit pe post de mobilă şi că trebuie să vorbească pentru a explica de ce a zis că dă OUG şi nu a mai dat, care-i situaţia...?

La insistenţele Opoziţiei, Florin Iordache i-a permis lui Tudorel Toader să vorbească 2 MINUTE!!

* * *

La o zi după ce Înalta Curte a amânat procesul lui Liviu Dragnea, pe agenda celebrei Comisii Iordache intră, pe repede-înainte, Codul Penal. Anunţul este făcut de deputatul USR Stelian Ion, potrivit căruia infractorii "au nevoie de un mic cadou".

"Tocmai am fost convocaţi pentru astăzi, ora 15.30, la Comisia Iordache. Se apropie Paştele, iar infractorii au nevoie de un "mic" cadou, de modificarea Codului penal, de noi termene de prescripţie a răspunderii penale. Un fel de "iertare a păcatelor", doar că se iartă ei pe ei înşişi. Codul penal croit de infractori pentru infractori", scrie pe Facebook Stelian Ion.

Reamintim că modificările Codurilor penale ar urma să vină cu reduceri ale termenelor de prescripţie. Dacă acestea vor intra în vigoare, potrivit presei, infracţiunea de care este acuzat liderul PSD în dosarul Bombonica - amânat ieri de ICCJ - se va fi prescris în decembrie 2018.

Potrivit unei părţi a presei, lăsat cu ochii în soare de Tudorel Toader care a refuzat să dea OUG-uri pe Codurile Penale şi completurile de 5 judecători, Liviu Dragnea mizează acum pe o hotărâre a CCR în favoarea sesizării lui Florin Iordache pe completurile de 3 judecători. O hotărâre de acest gen îl va ajuta pe Dragnea să scape de condamnarea pronunţată de instanţa de fond. Dacă ulterior vin şi modificările codurilor penale, infracţiunea se prescrie şi liderul PSD scapă de dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne