Aleşii strâng din nou rândurile. Rizea şi-a convins colegii să-l scape de arestul preventiv

Intrat în colimatorul DNA, deputatul PSD Cristian Rizea află astăzi dacă colegii săi parlamentari îl vor lăsa fără imunitate, astfel având posibilitatea să ajungă la Beciul Domnesc.
Cristian Rizea
Cristian Rizea (Facebook)

UPDATE. Cererea de arestare preventivă a lui Cristian Rizea a fost respinsă. S-au înregistrat 120 de voturi "pentru", în contextul în care erau necesare 122 pentru ca solicitarea DNA să fie încuviinţată.

* * *

UPDATE: Deputaţii au dat undă verde reţinerii lui Cristian Rizea cu 141 voturi "pentru" şi 114 "împotrivă". Urmează votul privind arestarea preventivă.

* * *

UPDATE: Anterior votului în plen, Rizea a făcut apel la mila colegilor, explicându-le că e în plin proces de adoptare a unui copil iar o arestarea ar întrerupe procedurile de adopţie".

"În mod normal v-aş fi cerut să nu votaţi împotriva cererilor justiţiei, dar vreau să vă spun că justiţia nu înseamnă nerespectarea procedurilor, iar un proces echitabil se poate face şi fără arestarea mea preventivă. Au venit şi m-au ridicat de pe stradă ca pe ultimul fugar. Care sunt raţiunile pentru care un deputat să fie tratat aşa?

Ceea ce nu înţeleg este modul în care se face justiţie. Astăzi vă vorbeşte inculpatul Cristian Rizea. Printr-un vot negativ, nu blocaţi justiţia, ancheta merge mai departe dar refaceţi normalitatea în România.

Ştiţi că am o familie, un copil. Am acest copil de 2 ani şi jumătate, ceea ce nu ştiţi este că acest copil, la două ore şi jumătate după ce s-a născut, a fost adoptat de către mine şi soţia mea.

Această procedură se încheie în luna noiembrie a acestui an, potrivit legislaţiei din România. Doamnelor şi domnilor, vă las pe dvs să decideţi dacă pot continua această procedură şi dacă fiul meu va avea o familie", a declarat Rizea, citat de Hotnews.

***

Camera Deputaţilor se pronunţă miercuri, prin vot secret, asupra cererii DNA de reţinere şi arestare a deputatului Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Dezbaterile vor începe la ora 12:00, după care urmează un dublu vot secret, cu bile - unul care vizează reţinerea lui Rizea şi unul care vizează arestarea. Comisia Juridică a Camerei a dat deja aviz pozitiv în cazul lui Rizea, însă decizia are doar un rol consultativ.

Nu demult, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Cristian Rizea.

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru că în schimb să intervină la nivelul a doua autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", arată procurorii DNA.

Ca şi mulţi alţi parlamentari dinaintea sa, Cristian Rizea se declară nevinovat şi susţine că ceea ce i se întâmplă acum are legătură cu faptul că şi-a dorit să candideze la Primăria sectorului 5.