Aleşii ţării se mai blindează un pic. Senatul dezincriminează angajarea rudelor

Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege de modificare a Codului Penal care ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv fără ca acest lucru să mai fie considerat conflict de interese, relatează stiripesure.ro.

Proiectul, adoptat tacit de Senat pe 25 martie, avea aviz negativ atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Comisia Juridică a Senatului. Iniţiatorii proiectului sunt deputatul PC Aurelian Ionescu, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul Ion Marocico (minorităţi) şi deputaţii PSD Ciprian Nica şi Victor Roman.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, Senatul fiind prima cameră sesizată.

În prezent Codul Penal prevede la CAPITOLUL II - Infracţiuni de serviciu, Art. 301 - Conflictul de interese, următoarele

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Proiectul de lege adoptat tacit de către Senat modifică alineatul 2 astfel:

"(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

- emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative

- ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta

- exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora."

Dorinţa aleşilor ţării de a scoate de sub incidenţa legii angajarea rudelor este uşor de înţeles. În luna februarie, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au informat biroul permanent al Camerei Deputaţilor că au fost sesizaţi cu privire la faptul că 40 de deputaţi s-au aflat în conflict de interese în perioada 2008-2012 pe motiv ca şi-ar fi angajat rudele la Camera Deputaţilor, relatează evz.ro.

Reamintim că acesta nu este singurul proiect legislativ pe care aleşii ţării vor să îl adopte pentru a scăpa de consecinţele unor fapte în prezent penale. Un grup de senatori PSD pregăteşte modificarea Codului de Procedură Penală astfel încât politicienii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poată fi încătuşaţi, arestaţi sau aduşi cu mandat, ci maxim anchetaţi sub arest la domiciliu, cei arestaţi la domiciliu având posibilitatea să aleagă în ce locuinţă anume să fie "închişi." Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.