Alexandr Slusari: Antreprenorii din R. Moldova scot ultimii bani pentru a stimula salariaţii disperaţi

Oamenii de afaceri au aşteptat de la Guvernul RM amânarea plăţii contribuţiilor sociale şi medicale dar nu achitarea în rate a impozitului pe venit pe care aceştia nici nu-l vor avea, afirmă Alexandr Slusari.
Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM
Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM (facebook.com/Platforma DA)

Vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari susţine că oamenii de afaceri de la Chişinău sunt foarte nemulţumiţi de măsurile adoptate de Comisia pentru situaţii excepţionale, prin care se permite antreprenorilor achitarea impozitului pe venit în rate pentru primul trimestru al anului 2020 până la data de 25 iunie 2020, instituirea moratoriului, până la 1 iunie 2020, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor etc.

Parlamentarul menţionează că pe cei din sectoarele horeca (hotele, restaurante, cafenele) industria uşoară, comerţ cu produse nealimentare, turismul, aviaţie, industria din Zonele Economice Libere nu sunt mulţumiţi de amânarea achitării impozitului pe venit pentru trimestrul I, deoarece marea majoritate a companiilor nici nu vor avea acest venit.

Deputatul Platformei DA constată că foarte multe întreprinderi în luna martie şi-au sistat sau au redus drastic activitatea, dar au achitat plenar sau parţial salariile chiar şi în condiţiile lipsei de venit. Unele dintre ele îşi scot acum ultimii bani pentru a stimula măcar cumva salariaţii disperaţi.

Însă la 1 aprilie toţi agenţi economici sunt obligaţi să achite contribuţiile sociale şi cele medicale. Acum multe companii au de ales - sau achitarea salariilor sau plata contribuţiilor. Adică, aleg între şomajul dezastruos al oamenilor şi blocarea conturilor din partea fiscului.

„Antreprenorii din R. Moldova cu mare iz de amărăciune mi-au adus exemplul altor ţări europene, unde statul a împărţit sarcina finanţării şomajului tehnic cu angajatorii. Dar la noi nici măcar o simplă amânare de plată a contribuţiilor nu se admite”, scrie vicepreşedintele Parlamentului pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui Alexandr Slusari, nu există nimic mai periculos pentru securitatea internă a R. Moldova în plină criză decât mii de întreprinderi închise şi şomaj masiv al populaţiei fără oportunităţi de migrare. „Perspectivă mai mult decât sumbră pentru putere, opoziţie şi pentru întreaga societate! Sunt consternat de miopia guvernării.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe