Alexandr Stoianoglo: În dosarul „furtului miliardului”, procurorii au protejat grupuri economice şi politice

Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei (facebook.com)

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo susţine că pe cauza penală privind frauda bancară s-au depus multe eforturi de către entităţile implicate în anchetă (Procuratura Anticorupţie, CNA etc.), pe caz fiind obţinute şi sentinţe de condamnare ale unora dintre făptuitori, inclusiv sechestrarea de bunuri şi alte active de valoare.

Cu toate acestea, controlul procuraturilor specializate şi auditul procesual al materialelor cauzelor penale vizate ar fi scos în evidenţă multiple carenţe „care permit a concluziona” că direcţia pe care s-au focusat procurorii până în prezent nu a permis să aibă loc o investigaţie complexă şi obiectivă cu referire la toţi potenţialii beneficiari ai „furtului miliardului”.

În cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat rezultatele controlului Procuraturii Anticorupţie (PA) şi a Procuraturii pentru combaterea crimei organizate şi cauze speciale (PCCOCS), şeful Procuraturii Generale a constatat ignorarea totală de către procurori a poziţiei şi declaraţiilor unora dintre persoanele direct implicate în procesele investigate şi protejarea altora, evident şi unilateral favorizând doar unele grupuri de interese economice şi politice.

„În acest sens, relevante pentru noi au fost materialele unei cauze penale parvenite de la autorităţile competente române (DIICOT Bucureşti), lăsate totalmente fără examinare din martie 2018 până în prezent. Acelaşi tratament ignorant au cunoscut şi alte cauze penale în care subiectul investigaţiilor venea în contradicţie cu versiunea de bază acceptată la acel moment de PA”, a adăugat procurorul.

În concluzie, Alexandr Stoianoglo a ţinut să noteze că subiectul fraudei bancare este unul destul de complex, de aceea aprecierea prestaţiei procurorilor implicaţi în efectuarea anchetei va fi făcută după realizarea unui şir de activităţi procesuale planificate la şedinţele grupului de urmărire penală, sub conducerea personală.