Alexandr Stoianoglo: Viorel Morari l-a protejat pe Vlad Plahotniuc, pentru a-şi menţine funcţia

Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, l-a protejat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-şi menţine susţinerea politică şi protectoare din partea acestuia, cu care se cunoştea personal şi a-şi păstra funcţia, a declarat miercuri, 12 februarie, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, într-o conferinţă de presă.

Viorel Morari s-ar fi amestecat în activitatea Procuraturii Anticorupţie şi a Centrului Naţional Anticorupţie, iar drept urmare toate plângerile şi sesizările depuse de Veaceslav Platon împotriva lui Vlad Plahotniuc au fost calificate a fi calomnioase, fără a fi verificate.

Procurorul General de la Chişinău a declarat că, deşi, din toamna anului 2016, Procuratura Anticorupţie dispunea de informaţii concrete privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc şi anturajul său în ”furtul miliardului”, aceştia nu au fost audiaţi niciodată ca pretinşi făptuitori, implicaţi în infracţiune, Plahotniuc fiind protejat şi lăsat să părăsească nestingherit Moldova în vara anului 2019. În aceste condiţii, ancheta a foat pusă în mare dificultate de a realiza investigaţii eficiente.

De asemenea, Alexandr Stoianoglo a informat că pe numele lui Viorel Morari a mai fost deschis un dosar penal pentru spălarea de bani în proporţii deosebit de mari, cu folosirea situaţiei de serviciu şi îmbogăţire ilicită.

Ca temei pentru iniţierea acestui dosar ar fi servit materialele jurnalistice, verificate şi confirmate în cadrul unui proces penal, care relatau despre caracterul disproporţionat al veniturilor declarate de ex-procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie în raport cu situaţia materială reală a membrilor familiei şi rudelor acestuia.

„Anterior, Autoritatea Naţională de Integritate a efectuat un control al veniturilor şi proprietăţilor lui Viorel Morari, însă nu a constatat nereguli, deşi toate informaţiile prezentate de către SIS şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul”, a adăugat procurorul.

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală privind învinuirea fostului şef al Procuraturii Anticorupţie de ”abuz de serviciu”, ”fals în acte publice” şi ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”.

Potrivit lui Stoianoglo, fostul Procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie este vizat şi în alte câteva procese penale. Viorel Morari, a fost reţinut în luna ianuarie şi se află în arest preventiv până în prezent.