Alexei Navalnîi otrăvit cu noviciok. Angela Merkel cere explicaţii Rusiei

Alexei Navalnîi îmbarcat într-o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă nr 1 din Omsk pentru a fi dus la Berlin
Alexei Navalnîi îmbarcat într-o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă nr 1 din Omsk pentru a fi dus la Berlin (Dimitar Dilkoff | AFP | Getty Images)

Angela Merkel a cerut Kremlinului să dea răspunsuri cu privire la „tentativa de omor” a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, după ce examenele toxicologice de la spitalul Charite din Berlin au indicat „fără echivoc” că celebrul critic al Kremlinului a fost otrăvit cu un agent din familia noviciok.

"Această otravă ar putea fi identificată fără echivoc în teste", a afirmat Merkel, referindu-se la analizele efectuate de un laborator militar. Cancelarul german a spus că descoperirile au ridicat „întrebări foarte dificile la care numai guvernul rus poate răspunde şi trebuie să răspundă”.

Navalnîi, a cărui fundaţie publică investigaţii privind corupţia în rândul oficialilor de nivel înalt din Rusia, a fost atacat fizic şi închis în mai multe rânduri în trecut, în cazuri care au fost considerate pe scară largă ca fiind motivate politic.

El s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor către Moscova, plecând din Siberia pe 20 august şi a fost transferat la Berlin două zile mai târziu.

Medicii care l-au tratat în oraşul siberian Omsk, unde zborul său a aterizat de urgenţă, au insistat că nu există dovezi de otrăvire şi au fost iniţial reticenţi să-i permită să părăsească ţara într-un avion special echipat.

Descoperirea faptului că noviciok este agentul care l-a îmbolnăvit pe Navalnîi îi va determina pe mulţi să ajungă la concluzia că atacul a fost un mesaj de descurajare pentru criticii Kremlinului. Echipa lui Navalnîi a arătat imediat cu degetul spre Kremlin. Acuzaţiile lor, la vremea respectivă fără dovezi certe, devin acum realităţi, deoarece se presupune că un asemenea agent chimic - o neurotoxină militară - nu este uşor de obţinut, deci este probabil să provină din laboratoarele structurilor statului.

„Alegerea agentului noviciok pentru a-l otrăvi pe Navalnîi în 2020 este în esenţă echivalentă cu lăsarea unui autograf la locul crimei”, a scris Leonid Volkov, asociatul lui Navalnîi, pe Twitter, adăugând o imagine a autografului lui Putin la postare, arată The Guardian.

Ivan Jdanov, directorul fundaţiei anticorupţie Navalnîi, a scris că este „dincolo de orice îndoială rezonabilă” că numai serviciile de securitate ruseşti ar putea folosi noviciok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe