Alianţa Medicilor: După cum se vede, corupţia ucide! Şi nu doar în Colectiv, ci zi de zi

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a reacţionat în urma scandalului dezinfectantelor diluate din spitale.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a reacţionat joi, în cadrul unei scrisori deschise, după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit - pe baza rezultatelor unor probe de laborator - că una dintre substanţele active din dezinfectantele folosite în 2.000 de săli de operaţie din România este diluată de 10 ori, iar cealaltă cu 30%.

"Ce oferă statul român cetăţenilor săi? Trăim cu convingerea că suntem cetăţenii unui stat democratic, căruia îi plătim impozite şi taxe, şi care se obligă, prin Constituţie, să ne asigure drepturile. Printre altele, dreptul la sănătate. Suntem la 26 de ani de la Revoluţie. La 6 luni de la mişcări de stradă care au avut drept lozincă "corupţia ucide" şi care au provocat căderea unui guvern. Ne-am aştepta ca instituţiile statului să îşi fi înţeles pe deplin rolul. Nu este aşa.

Sănătatea este un drept fundamental. Cum asigură statul acest drept? Iată că avem o firmă care are contracte cu majoritatea spitalelor din ţară pentru furnizarea de produse dezinfectante şi care furnizează, în fapt, produse neconforme (fapt dovedit de o anchetă jurnalistică). În acest timp, instituţiile statului, plătite din banii noştri, ce poziţie iau? Poziţia evazivă îndelung exersată şi perfect mimată de atâtea ori încât nu mai surprinde pe nimeni: nu putem dovedi nimic, nu avem laboratoare acreditate, nu ştim cine poate fi responsabil. Dacă statul român excelează în ceva, este în diluarea până la dispariţie a responsabilităţii.

Noi, ca medici, dumneavoastră, ca pacienţi, noi toţi trebuie să înţelegem un lucru: statul ne-a lăsat din mână. Suntem de capul nostru. Nici măcar nu mai avem siguranţa că ceea ce noi vă prescriem dumneavoastră corespunde ca substanţă activă şi are concentraţia scrisă pe etichetă. Dacă nu corespunde, evident, medicul este de vină în totalitate fiindcă nu avem un organism care să normeze, ci zece instituţii care pasează una alteia responsabilitatea până la plictisul sau decesul reclamantului. Sună dur, dar trăim zi de zi în această situaţie", se arată în scrisoarea citată.

Potrivit Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, normal ar fi fost ca, la cea mai mică suspiciune, loturile de substanţe dezinfectante să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformităţii, chiar şi prin analiza efectuată într-un laborator neacreditat, fiindcă la urma urmei, vorbim despre substanţe a căror măsluire pune viaţa oamenilor în pericol, în mod direct.

"Putem accepta ca statul român să nu poată asigura cea mai scumpă terapie pentru melanomul malign, să spunem, dar nu e de acceptat să nu asigure asepsia şi antisepsia manevrelor chirurgicale, o descoperire care aparţine secolului al XIX-lea. Să nu fim naivi! Din Sănătate se produc mulţi bani. Nu numai în România, ci peste tot în lume. Statul în niciun caz nu poate, şi nici nu trebuie, să mimeze naivitatea.

Nu este de acceptat ca statul să se bazeze pe buna credinţă a unei firme private, mai ales a unei firme care deţine, după cum se vede, monopolul unui sector. Nici noi nu putem să credem în naivitate, ci doar în rea-voinţă şi în deliberare, care nu sunt de acceptat. După cum se vede, corupţia ucide! Şi nu doar în Colectiv, ci zi de zi", au mai transmis medicii.