Aliaţi NATO? Turcia anunţă că va ataca luptătorii kurzi susţinuţi de SUA

Soldaţi turci
Soldaţi turci (Gokhan Sahin/Getty Images)

Turcia va lansa o nouă operaţiune militară în Siria împotriva luptătorilor kurzi susţinuţi de SUA, potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, declanşând noi temeri privind un nou conflict major, potrivit Express.co.uk.

Ankara consideră YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd) o organizaţie teroristă şi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali l-au desemnat deja ca grup terorist. YPG este un aliat cheie al SUA în războiul împotriva Statului Islamic, aşa că o operaţiune militară ar putea genera tensiuni între cei doi aliaţi. În timpul unui discurs în Ankara, Erdogan a afirmat: “Vom începe în câteva zile o operaţiune în vederea curăţării de terorişti separatişti a zonei situate la est de Eufrat”.

Liderul turc a ţinut să sublinieze însă că “ţinta noastră nu sunt niciodată soldaţii americani, ci membrii organizaţiei teroriste care sunt activi în regiune”.

Relaţia Washingtonului cu YPG este văzută ca una dintre principalele surse de tensiune dintre Turcia şi SUA.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute la o zi după ce Pentagonul a anunţat crearea unor posturi de observare americane în regiunea de frontieră nord-estică siriană, în încercarea de a preveni dispute între armata turcă şi YPG.

Un purtător de cuvânt al YPG a declarat: “Tratăm cu mare seriozitate ameninţările lui Erdogan. El şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a ne ocupa teritoriul din nord-estul Siriei”.

“Partenerii noştri din coaliţia condusă de SUA au cunoştinţă despre aceste mişcări ale turcilor, deoarece un atac turcesc împotriva noastră poate de asemenea să afecteze eforturile SUA de a înfrânge teroriştii”.

Turcia şi SUA au căzut de acord asupra unui plan pentru Manbij în luna iunie, care ar însemna retragerea forţelor YPG.

Reprezentantul special al SUA pentru Siria a vizitat Turcia săptămâna trecută şi Erdogan i-a cerut să înlăture posturile de observare construite la graniţa siriană pentru a preveni ciocnirile dintre Turcia şi forţele kurde.

Comandantul Sean Robertson, purtător de cuvânt al Pentagonului, a afirmat: “Acţiunea militară unilaterală a oricărei tabere în nord-estul Siriei, în special în condiţiile în care personalul american ar putea fi prezent în zonă sau în vecinătate, este o sursă de mare îngrijorare. Considerăm că astfel de acţiuni sunt inacceptabile”.

Diverşi experţi au susţinut că topografia Turciei ar putea oferi armatei sale un avantaj în lupta împotriva forţelor slab înarmate ale YPG.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe