Alo? Ministerul Culturii? Cine ia banii pentru proiectele de Ziua Culturii, anunţate de azi pe mâine?

Ziua lui Eminescu, un alt prilej de festivism şi „împăiere”, mai ales că, concursul pentru proiectele de Ziua Culturii naţionale, anunţat în mare viteză, ridică mari semne de întrebare?
Clădirea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale
Clădirea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (grusr.org)

Cu 9 zile înaintea Zilei Culturii Naţionale, Ministerul Culturii s-a apucat de treabă. Pe banii noştri, bineînţeles.

Astfel, pe 6 ianuarie, Ministerul anunţă pe site-ul său că alocă 200.000 lei pentru „sprijinirea derulării proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale”, care e pe 15, după cum bine se ştie din 2010.

Dar termenul limită de depunere a proiectelor este miercuri, 11 ianuarie, dată la care expiră termenul de depunere a solicitării de finanţare. Cât timp îi rămâne Ministerului să facă selecţia proiectelor şi să anunţe oficial câştigătorii, care ar trebui în maxim 3 zile să implementeze ce au scris în proiecte?

Dacă un termen de 6 zile dintre anunţ şi termenul limită ridică mari nedumeriri, nici alte detalii nu lămuresc mai mult. Ce proiecte sunt eligibile? Care e tematica proiectelor? Care sunt criteriile de selecţie? Cine poate aplica pentru a obţine finanţare şi pentru ce proiecte? Ce trebuie să conţină solicitarea de finanţare? Nimic din toate aceste informaţii fără de care nu se poate face o selecţie la niciun concurs în lumea asta, nu sunt specificate.

Mai rău e că nu există nimeni la Minister care să dea o explicaţie. Nici prin poşta electronică, unde am trimis o solicitare în scris, la care nu am primit răspuns, nici telefonic, unde nu a fost nimeni de găsit ca să-mi poată lămuri aceste simple întrebări.

În cele din urmă, luni, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Ministerului Culturii au explicat că s-a ajuns în această situaţie pentru că, vechea conducere a Ministerului nu s-a ocupat de aceste proiecte. Noua conducere a preferat să organizeze concursul în aceste condiţii decât deloc, iar câştigătorii vor fi anunţaţi vineri, pentru ca manifestările culturale să se poată desfăşura pe 15 ianuarie.

Şi anul trecut s-au finanţat proiecte pentru Ziua Naţională, dar concursul s-a anunţat din decembrie.

„Am lansat anunţul la jumătatea lunii decembrie, cu data limită de 31 decembrie, iar anunţul câştigătorilor a fost făcut pe 8 ianuarie“, a declarat pentru „Adevărul”, Vlad Alexandrescu, fostul Ministru al Culturii (actualmente senator USR).

Felul în care a fost gândit acest concurs anul trecut a fost acela de a marca Ziua Culturii, „fără festivismul cu care ne obişnuise PSD-ul”, a mai spus Alexandrescu, criticând „repesedizarea ministerului” şi spunând că trebuie să ne aşteptăm ca banii să meargă din nou spre „clientela de partid“.

În opinia fostului Ministru, „Ziua Culturii Naţionale nu trebuie să fie un prilej de clasicizare şi împăiere“, iar „Eminescu nu a fost o instituţie, nu a fost finanţat de stat, ba chiar ar fi murit de foame, dacă nu ar fi primit bani de la Maiorescu“, potrivit adevărul.ro.

Proiectele câştigătoare de anul trecut au fost: "Lansarea Anului Cultural «Martha Bibescu 130»", finanţat cu 20.000 lei, "Între reuşită şi încercare. Respingere şi apropiere în cultura naţională", finanţat cu 19.050 de lei, "Terapie socială prin teatru contemporan", finanţat cu 18.000 de lei, "Monumente Uitate: Castele şi conace revitalizate", finanţat cu 19.875 de lei, şi spectacolul de teatru în spaţii neconvenţionale "România 2050", finanţat cu 10.000 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură