Alo, Parchetul? Dezvoltator vinde apartamente de sute de mii de euro într-un bloc cu autorizaţie de construire suspendată

Deşi marcat de scandaluri şi cu autorizaţia de construire suspendată, complexul rezidenţial construit pe o fâşie din Parcul Lumea Copiilor atrage clienţi, aceştia riscând să se trezească păgubiţi.
Lucrările pe şantierul din Pridvorului continuă
Lucrările pe şantierul din Pridvorului continuă (Salvati Parcul Tineretului)

Ridicat pe o fosta porţiune de parc defrişată ilegal, complexul rezidenţial din strada Pridvorului, sector 4, Bucureşti, este promovat spre vânzare şi, paradoxal, în pofida problemelor de notorietate care marchează proiectul, atrage şi potenţiali clienţi.

Potrivit vecinilor complexului de locuinţe, la imobil au început să vină oameni interesaţi să-şi cumpere apartament lângă parc, îmbiaţi de reclama făcută de dezvoltator pe site-ul ''Tineretului Park View''.

Cetăţenii care-şi caută apartamentul viselor lor şi se lasă atraşi de reclama pentru locuinţele din complexul de pe Pridvorului riscă însă să cumpere apartamente fantomă. Complexul de locuinţe din Pridvorului 28 are autorizaţia de construire suspendată în primă instanţă iar la cum arată lucrurile, dezvoltatorul riscă să piardă la recurs, caz în care, în mod normal, apartamentele nu ar trebui să mai fie finalizate în veci. Şi, chiar presupunând că, în ciuda problemelor ce au urmărit proiectul, dezvoltatorul ar câştiga dreptul de a continua lucrările, unele din apartamentele promovate pe site-ul ''Tineretului Park View'' nu au nicio legătură cu ceea ce permite autorizaţia (acum suspendată) de construire.

Astfel, deşi potrivit autorizaţiei de construcţie, în blocul respectiv se pot construi apartamente cu maxim trei camere, pe site-ul care promovează complexul rezidenţial, dezvoltatorul vinde inclusiv locuinţe cu patru camere. Mai mult, dezvoltatorul încearcă să vândă inclusiv apartamente la demisol, în condiţiile în care, potrivit autorizaţiei de construcţie, demisol nu există iar la subsol dezvoltatorul este obligat să amenajeze spaţii tehnice, hidrofor, pompe etc.

Autorizaţie de construire Pridvorului 28.
Autorizaţie de construire Pridvorului 28. (Epoch Times)

Mai merită spus că un apartament la demisolul care nu există costă 399.000 de euro.

Reclamă la apartamentele din Pridvorului 28.
Reclamă la apartamentele din Pridvorului 28. (Tineretului Park View)

Un vecin al parcului ne-a relatat că a vorbit cu un cetăţean venit să vadă celebrul apartament de 399.000 de la demisol. Prezentat de investitor drept un splendid aparatament de 4 camere ce va avea şi grădină, practic, locuinţa pentru care persoana interesată vrea să se îndatoreze la bancă - e un subsol unde ar trebui sa fie parcări, spaţii tehnice etc., prezentat pe post de demisol.

"Nu-i înţeleg pe oamenii ăştia! A venit un client care mai are apartament într-un bloc al lui Chiriţă (persoana care a demarat proiectul n.r.), pe Dudeşti 94 (bloc a cărui demolare a fost dispusă în prima instanţă de judecătoria sector 3) şi vin să cumpere tot de la el, în alt bloc ridicat ilegal", a declarat un alt vecin al parcului, care a stat de vorbă şi el cu o persoană venită pe şantier, pentru a se interesa de cumpărarea unui apartament la subsol.

De bună credinţă, cetăţeanul care ne-a sunat la redacţie pentru a semnala înşelătoria ce se pune la cale, a sunat şi la Disciplina în Construcţii, Politia Locală sector 4, instituţie în subordinea primăriei (fostă a lui Piedone), unde a fost luat la rost. "Ce va interesează ce vinde omul pe site? Nu este treaba dumneavoastră, poate vinde şi Statuia Libertăţii dacă vrea!" a fost răspunsul primit de vecinul parcului care a vrut să protejeze eventuali cumpărători de bună-credinţă să-şi ia ţeapa vieţii lor.

Am sunat şi noi, la rândul nostru, la aceeaşi Disciplină în Construcţii, pentru a întreba dacă s-au făcut inspecţii la faţa locului şi ce părere au de faptul că pe internet se promovează, spre vânzare, apartamente care, potrivit autorizaţiei de construcţie, nu ar trebui să existe. Nu ni s-a răspuns. Ni s-a cerut să trimitem solicitare de informaţii pe email şi să aşteptăm un răspuns care, teoretic, ar trebui să nu întârzie mai mult de 30 de zile. Între timp, potenţiali cumpărători pot semna antecontracte şi plăti avansuri pentru apartamente la un fantomatic demisol, într-un complex la care lucrările s-au suspendat şi e posibil să nu se mai reia niciodată.

Pentru cei care nu cunosc istoricul acestui complex rezidenţial cu cântec şi a dezvoltatorului care a stat în spatele lui, pe scurt, lucrurile stau în modul următor: în mai 2014, locuitorii din strada Pridvorului au fost scoşi din case de zgomotul topoarelor care doborau copacii pe o porţiune de parc retrocedată de fostul primar Videanu în condiţii dubioase.

Din mai 2014, când peste 200 de copaci au fost tăiaţi fără aviz de defrişare, locuitorii din zonă, sprijiniţi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi de Eco-Civica au încercat pe toate căile să oprească construirea proiectului şi readucerea terenului la forma iniţială, cea de parc. Şi, parţial, au reuşit. Pe 20 octombrie 2015, au obţinut suspendarea autorizaţiei de construirea a blocurilor de locuinţe iar, recent, Curtea de Apel Bucureşti a dat soluţia definitivă în dosarul 4487/2/2015, respingând cererea prin care proprietara terenului, Mărioara Micşunescu, dorea obligarea Primăriei Bucureşti să emită retroactiv aviz de defrişare pentru copacii tăiaţi pe amplasarea complexului rezidenţial.

În ceea ce priveşte dezvoltatorul, reamintim că proiectul a fost demarat de SC Construcţii Locuinţe Noi CHI SRL, deţinută la momentul respectiv de Ion Chiriţă, personaj care a ridicat mai multe blocuri cu probleme. Într-un articol publicat la finele lui martie 2015, Rise Project dezvăluia că acesta "înfiinţează site-uri, pentru a-şi promova investiţiile imobiliare, publică pe ele neadevăruri, ca să atragă cumpărători, şi, în cele din urmă, le şterge de pe Internet. Detaliii aici.

În februarie 2014, pe fondul unui val de executări silite, la doar trei luni după asocierea cu Mărioara Micşunescu, proprietara terenului din Pridvorului 28, Chiriţă a părăsit acţionariatul companiei Construcţii Locuinţe Noi Chi, părţile sociale ale companiei ce dezvoltau ''Tineretului Park View'' fiind trecute pe numele lui Eduard-Valentin Soare (36 de ani), Florin Andriiciuc (42 de ani) şi Victor Chersan (41 de ani).

Soare deţine astăzi 50 la sută din firmă, în vreme ce Andriiciuc şi Chersan deţin câte 25 la sută. Potrivit Rise Project, deşi, în acte, proprietarii proiectului ''Tineretului Park View'' s-au schimbat, Ion Chiriţă a fost păstrat la conducerea companiei, administrând firma şi astăzi, mai arată Rise Project.

Conform sursei citate, Soare a fost pentru scurt timp proprietarul unei cote de 1,5 la sută dintr-o firmă care administra un restaurant în Piaţa Amzei. Unul dintre cei care controlau respectivul restaurant, pe nume „Sketch” era Sorin Chiriţă, fiul lui Ion Chiriţă. Timp de câteva luni, localul „Sketch” din Piaţa Amzei i-a avut ca proprietari, alături de Sorin Chiriţă, pe Ingrid Zaarour (fostă şefă a Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi actuală şefă de cabinet al preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu) şi pe Vlad Şeitan (fost director regional de dezvoltare al OMV Petrom, fiu al lui Mihai Şeitan, ministru al Muncii în Guvernul Boc II)

Revenind la Chiriţă, acesta a ridicat în Bucureşti cel puţin şapte blocuri în perioada 2006-2014, toate cu încălcarea legii construcţiilor şi a legii urbanismului, aşa cum reiese din investigaţia Rise Project.