Alpinistul Alex Găvan: "Cu gust amar, îmi retrag susţinerea acordată ministrului Mediului"

Dincolo de vorbele frumoase din raportul Guvernului, la un an de mandat, în pădurile României continuă măcelul, râurile sunt în continuare masacrate de microhidrocentrale iar pentru mediu se face prea puţin, susţine alpinistul Alex Găvan, anunţând că îşi retrage sprijinul acordat ministrului Mediului.
Alex Găvan, alpinist, a cucerit vârful Broad Peak (9047m)
Alex Găvan, alpinist, a cucerit vârful Broad Peak (9047m) (Epoch Times România)

Cunoscutul alpinist Alex Găvan a anunţat public că îşi retrage susţinerea acordată ministrului Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, al cărei consilier a fost, pe motiv că, în pofida vorbelor furmoase din recent lansatul raport al guvernului, la un an de mandat, distrugerea mediului continuă.

„Cu gust amar, îmi retrag susţinerea pe care i-am acordat-o ministrului Mediului, doamna Cristiana Paşca-Palmer. Prea multă imagine, prea puţin concret şi substanţă reală pentru mediul din România. Dincolo de vorbele meşteşugite din capitolul legat de mediu, în raportul Guvernului lansat la un an de mandat, în pădurile noastre continuă măcelul. Asta deşi, chipurile, oficial, tăierile ilegale de păduri sunt considerate o problemă de siguranţă naţională. În continuare, râurile sunt masacrate de către microhidrocentrale care au ca singur scop profitul unei clici restrânse. În continuare, ariile protejate sunt ocrotite doar pe hârtie, printre ele fiind şi Parcul Natural Văcăreşti. Iar Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate în forma ei actuală este făcută în aşa fel încât să servească mai degrabă altor interese decât cele de mediu. Praf în ochi. Doamna Paşca-Palmer este ministru pentru un an, eu sunt Alex Găvan pentru toată viaţa", scrie Găvan pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că în februarie a.c. alpinistul Alex Găvan anunţa că va fi consilierul personal onorific al ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer şi că demarează această colaborare având în minte o agendă "simplă, clară şi transparentă: Oamenii împreună cu natură, nu oamenii împotriva naturii."

Alex Găvan este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români. Găvan este cel mai tânăr român care a escaladat un munte de 8000 de metri (Cho Oyu), în 2006, la 24 de ani.

Pentru performanţele sale, Alex Găvan a primit merite şi distincţii: "Gold Medal for Merit in Sport" (Spania - 2008), a primit de două ori titlul "Sportivul român al anului pentru alpinism la mare înălţime", din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund în România.