Alpinistul Alex Găvan devine consilier personal al Ministrului Mediului

Alex Găvan, alpinist, a cucerit vârful Broad Peak (8047m)
Alex Găvan, alpinist, a cucerit vârful Broad Peak (8047m) (Epoch Times România)

Alpinistul Alex Găvan va fi consilierul personal al ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer. Anunţul a fost făcut chiar de sportiv, pe contul său de Facebook.

"Dragi prieteni, după cum ştiţi, în afară de performanţă la altitudine sunt foarte implicat şi în diverse cauze, în special legate de mediu. Şi când spun "implicat" nu am în minte doar genul acela de activism fără substanţă, ci o abordare orientată către soluţii. Văd acest gen de implicare nu ca pe o opţiune, ci ca pe o datorie. Pe care toţi o avem faţă de noi înşine şi faţă de cei de lângă noi.

Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care am acceptat să colaborez şi formal, în calitate de consilier personal, cu ministrul mediului, doamna Cristiana Paşca Palmer. Fără politică, la fel de rezonabil sau mai puţin rezonabil ca şi până acum, cum aţi văzut, de altfel, de fiecare dată.

Agenda este una simplă, clară şi transparentă. Oamenii împreună cu natura, nu oamenii împotriva naturii.

Această colaborare este una bazată pe voluntariat, este consultativă şi evident, nu presupune un program de la 9 la 17. În paralel, expediţiile mele himalayene, ca şi toate celelalte proiecte personale, merg înainte.", scrie Alex Găvan pe contul său de socializare.

La rândul său, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer i-a urat bun venit în echipa sa lui Alex Găvan, printr-un anunţ postat de asemenea pe contul de socializare:

"Îi urez bun-venit în echipa mea de consilieri lui Alex Găvan - alpinist român de înaltă performanţă şi totodată un activ iubitor de mediu şi natură, valori pe care le împărtăşesc.", scrie ministrul Mediului.

Alex Găvan este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români. Găvan este cel mai tânăr român care a escaladat un munte de 8000 de metri (Cho Oyu), în 2006, la 24 de ani.

Pentru performanţele sale, Alex Găvan a primit merite şi distincţii: "Gold Medal for Merit în Sport" (Spania - 2008), a primit de două ori titlul "Sportivul român al anului pentru alpinism la mare înălţime", din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund în România.