Altă poveste fără sfârşit. DIICOT reface ancheta în dosarul "Gaze ieftine pentru Niculae"

Rechizitoriul dosarului în care DIICOT a investigat un "complot şi subminarea economiei naţionale", în care sunt implicaţi omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, a fost anulat.
Ioan Niculae, patronul INTERAGRO.
Ioan Niculae, patronul INTERAGRO. (Facebook)

După mai bine de patru ani de investigaţii, DIICOT a decis că se impune refacerea anchetei în celebrul dosar Romgaz, sau "Gaze ieftine pentru Niculae" aşa cum este el cunoscut opiniei publice. Potrivit Agerpres, rechizitoriul prin care omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu urmau să fie trimişi în judecată a fost anulat, pe motiv că ar conţine mai multe nereguli.

Decizia vine după ce, în luna august, observând mai multe probleme în întocmirea dosarului, şefii DIICOT l-au înlocuit pe procurorul de caz Gheorghe Spaiuc cu un alt coleg de-al său, Ionuţ Ardeleanu.

"Rechizitoriul era plin de greşeli de toate felurile făcute de procurorul de caz, greşeli care o dată ajunse pe masa judecătorului nu ar mai fi putut fi îndreptate decât printr-o restituire la parchet iar procurorii s-ar fi făcut de râs dacă obţineau o restituire într-un dosar care a stat atâţia ani în anchetă. Aşa mai bine se mai întârzie un pic dar se face un rechizitoriu care îndeplineşte prevederile legale", au declarat atunci surse citate de B1 TV.

Un alt motiv al schimbării lui Spaiuc ar putea fi faptul că atunci când acesta ancheta cazul, existau multe perioade moarte, în care nu se întâmpla nimic, iar ancheta stagna, mai arată sursle citate.

Reamintim că procurorii DIICOT au început în 2012, după trei ani de anchetă, urmărirea penală împotriva lui Ioan Niculae şi a 40 de persoane cu funcţii de conducere în cadrul Ministerului Economiei, ANRE şi Romgaz, precum şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din Capitală pentru subminarea economiei naţionale.

În acest dosar sunt implicaţi foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu care, în calitatea lor de miniştri, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele lui Niculae. Potrivit procurorilor, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD.

În februarie 2014, acuzaţiile de "complot" şi "subminare a economiei naţionale" aduse celor doi au fost schimbate cu "constituire a unui grup infracţional organizat" şi "abuz în serviciu" iar acuzaţiile aduse lui Niculae sunt: sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Între timp, Varujan Vosganian a scăpat de dosar, după ce colegii săi din Senat au respins, în 2013 şi 2015, solicitările procurorilor DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul său.