Alte 2 ONG-uri adăugate pe lista Rusiei de “agenţi străini”


Kremlinul strânge cu uşa ONG-urile care luptă pentru drepturile omului în Rusia. Unul dintre aceste ONG-uri este Memorial, al cărui logo este în imagine.
Kremlinul strânge cu uşa ONG-urile care luptă pentru drepturile omului în Rusia. Unul dintre aceste ONG-uri este Memorial, al cărui logo este în imagine. (Captură Foto)

Alte două ONG-uri ruseşti au fost înregistrate ca “agenţi străini”, a declarat joi Ministerul rus al Justiţiei, referindu-se la o etichetă aplicată ONG-urilor active politic ce primesc fonduri din străinătate.

Institutul Regional pentru Presă şi agenţia de informaţii Memo.ru au fost incluse pe lista guvernului rus, a susţinut ministerul într-o declaraţie.

Memo.ru este o organizaţie partener a grupului pentru susţinerea drepturilor omului "Memorial", care este de asemenea inclus pe listă. Printre alte grupuri care lucrează sub egida Memo.ru este Kavkazsky Uzel (Caucasus Knot), un site online de ştiri care se concentrează pe problemele de drepturile omului din Caucaz.

Institutul Regional de Presă lucrează împreună cu jurnalişti şi studenţi pentru a ajuta la crearea şi dezvoltarea unei mass medii independente în Rusia, conform website-ul său.

În conformitate cu o lege controversată adoptată în 2012, orice ONG care primeşte fonduri din străinătate şi se implică în activităţi politice vag definite, este obligat să se înregistreze ca şi “agent străin”. Termenul a fost larg folosit ca o referire la spionii din era Sovietică.