Amazon creează o “regiune secretă” pentru CIA şi alte 16 agenţii de informaţii americane

Agenţiile de informaţii americane aruncă un colac de salvare companiei Amazon. Bezos creează un spaţiu cloud exclusiv pentru "The Company".
Jeff Bezos, fostul CEO al Amazon.
Jeff Bezos, fostul CEO al Amazon. (Getty Images)

Jeff Bezos, directorul general al Amazon - gigantul comerţului online american - şi proprietarul ziarului The Washington Post, a finalizat construirea unei regiuni secrete pe cloudul deţinut de Amazon pentru a găzdui datele tuturor celor 17 agenţii americane de informaţii, arată un nou raport.

“Astăzi marcăm un punct de cotitură important deoarece lansăm regiunea AWS [Amazon Web Services] Secret Region”, a declarat luni Theresa Carlson, vicepreşedintă a sectorului public AWS la nivel global, conform NextGov.

AWS Secret Region este de fapt un colţ al Internetului, separat de restul reţelei. Pe lângă faptul că furnizează nevoile de bază pentru serviciile de găzduire – precum găzduire, stocare, analizare şi integrare a aplicaţiilor – regiunea va conţine de asemenea o piaţă închisă creată pentru agenţii precum CIA pentru a testa, descărca şi cumpăra noi produse de la furnizori din Silicon Valley şi mai departe, a precizat NextGov.

AWS promite să îmbunătăţească modul în care agenţii precum CIA împărtăşesc informaţii cu alţi parteneri din sectorul informaţional precum şi cu agenţii guvernamentale din afara acestui sector.

AWS este, probabil, un colac de salvare pentru Amazon. AWS a fost singurul segment de afacere al companiei care a crescut profitul operaţional în cel de-al treilea trimestru al acestui an. În timp ce veniturile operaţionale ale companiei au scăzut în trimestrul al treilea cu 40% (ajungând la 347 miliarde USD) year-on-year, câştigurile companiei au fost stimulate printr-un profit operaţional de 1 miliard de dolari de pe linia AWS. În fiecare trimestru al acestui an, veniturile AWS au crescut cu cel puţin 40%.