Ambalajul ideal: Un român a inventat ambalajul alimentar care distruge microbii

Cercetătorul şi inventatorul român Dan Vodnar.
Cercetătorul şi inventatorul român Dan Vodnar. (youtube.)

Un gen de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele dăunătoare organismului a fost inventat de românul Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Dan Vodnar, în vârstă de 31 de ani, este asistent la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi totodată este cercetător la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii. Tânărul savant a primit la Viena titlul de „Danubius Young Scientist Award“ („Premiul Danubius al tânărului cercetător“), ca urmare a numărului mare de invenţii pe care le-a realizat.

Una dintre invenţiile lui Dan Vodnar ar putea fi apreciată pe tot mapamondul, şi anume ambalajul special pentru alimente, care este antimicrobian.

În aceeaşi perioadă în care a descoperit acest ambalaj, adică în anii 2010-2012, tânărul savant a fost preocupat ca oamenii să mănânce fructele şi legumele neafectate, astfel încât a lucrat şi la o etichetă antimicrobiană, care are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi.

„Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă. Nu intră în măr, îţi curăţă toată suprafaţa mărului. Polimerul din etichetă e ca un fel de detergent împotriva bacteriilor. Provine din natură şi se întoarce în natură. Şi chiar dacă ar trebui să ingeri această etichetă nu ai păţi nimic“, a arătat Dan Vodnar.

Ambalajele inventate de cercetătorul clujean sunt realizate din particule speciale care inhibă dezvoltarea oricărui tip de microbi la suprafaţa fructelor şi a legumelor. "Acest ambalaj practic elimină aceste substanţe, deoarece el acţionează acolo unde ar fi problema produsului, adică la suprafaţă", spune cercetătorul Dan Vodnar.

Cele două folii au avantajul de a se dezintegra în natură de câteva ori mai rapid decât alte produse de acelaşi tip. Invenţia a primit, în 2013, medalia de bronz la salonul internaţional de inventică.

Pentru descoperirea foliilor antimicrobiene, Dan Vodnar a mai primit anul trecut o medalie de bronz la Geneva.

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de invenţie şi a-i permite să îşi comercializeze produsele

Totuşi, produsele rămân deocamdată în laborator, întrucât Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de invenţie şi a-i permite să îşi comercializeze produsele. Cercetătorul susţine că ambalajele nu ar creşte preţul produselor cu mai mult de 50 de bani.

Combustibilul viitorului

Dan Vodnar este şi coordonatorul unui proiect care ar putea da o soluţie la problemele actuale legate de biodiesel - combustibilul viitorului. Echipa internaţională pe care o conduce va cerceta transformarea deşeului rezultat din biodiesel în betacaroten, precursorul vitaminei A.

"O mare problemă a umanităţii este că rezerva de combustibili clasici este cam pe final. Sunt preconizări destul de pesimiste care spun că undeva în 50-100 de ani combustibilii fosili vor fi pe final. S-au găsit alternative: biodiesel şi bioetanol. Problema e că biodieselul, de exemplu, produce la fiecare 10 părţi o parte de glicerol crud. E poluant pentru mediu şi se caută în acest moment soluţii pentru a se găsi microorganisme, bacterii sau microbi care să facă bioconversia din glicerol în altceva nepericulos", a explicat Vodnar, pentru Ziarul de Cluj.

Cercetători din şapte ţări, dintre care Cipru, Suedia, România, Ungaria şi Lituania, vor lucra la acest proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură