Ambasada SUA atenţionează Guvernul României

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite
Camera Reprezentanţilor din Statele Unite (TIM SLOAN / AFP / Getty Images)

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, Dean Thompson, a atenţionat joi Guvernul României, că ”graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung”, potrivit Hotnews.

"Guvernul României trebuie să demonstreze că în viziunea sa, incluziunea socială şi economică, ancorată în statul de drept şi un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democraţiei şi al asigurării unei creşteri economice durabile", a declarat Thompson.

Precizările diplomatului american delegat la Bucureşti au avut loc în timpul discursului de la ”Zilele Investitorilor”, eveniment organizat de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Dean Thompson a atenţionat că dezvoltarea pe termen lung este afectată negativ de ”un proces decizional economic şi fiscal” limitat şi a că fundamentul pentru construirea unei economii româneşti dinamice şi solide sunt ”statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri şi consultările cu părţile interesate”.

”Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic şi fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung şi trimite semnale greşite actualilor şi potenţialilor investitori şi parteneri. Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri şi consultările cu părţile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii româneşti dinamice şi solide. România are tăria necesară pentru a răspunde acestor provocări”, a declarat oficialul american.

Thompson a mai sugerat că implicarea guvernului său a politicienilor în conducerea companiilor controlate de stat, în detrimentul managerilor profesionişti, nu este recomandată şi a cerut acestora să lase firmele să funcţioneze independent.

”Succesul managementului profesionist la Transelectrica şi actuala şi promiţătoarea reorganizare prin insolvenţa a Hidroelectrica, companie care, se aşteaptă să anunţe cel mai mare profit din istorie anul acesta, demonstrează că managerii profesionişti pot schimba lucrurile în bine. Companiile controlate de stat pot funcţiona profitabil, la egalitate cu companiile private, cu condiţia ca managerii să fie bine aleşi, profesionişti şi să li se permită să funcţioneze independent, fară amestecul guvernului sau al politicienilor”, a afirmat Dean Thompson.

Oficialul american a continuat precizând că ”reprezentanţii guvernului continuă să vorbească despre îmbunătăţirea guvernantei corporative şi gestionarea potenţialei valori a companiilor de stat în viitoarele eforturi de privatizare”.

Concluzionând, diplomatul american a menţionat că România are beneficia de urma unor investiţii în sistemul public de sănătate, educaţie, infrastructură, în justiţie şi statul de drept.

Conformat datelor statistice afişate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la 30 iunie 2014, investiţiile americane în România se cifrau la 1,222 de miliarde de dolari, reprezentând 2,31% din totalul investiţiilor străine directe.