Ambasada SUA din Turcia, ţinta unui atac armat. Nu au fost raportate victime

Ambasada SUA din capitala Turciei a fost ţinta unui atac cu arme de foc. Câteva focuri au trase dintr-un automobil în mişcare, spărgând unul dintre geamurile ambasadei.
Ambasada SUA din capitala turcă Ankara.
Ambasada SUA din capitala turcă Ankara. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Câteva focuri de armă au fost trase asupra clădirii Ambasadei SUA din capitala turcă Ankara în dimineaţa zilei de luni, potrivit rapoartelor din mass media turcă. Focurile de armă au fost trase dintr-un automobil în mişcare în jurul orei locale 5 a.m. (0200 UTC/GMT). Cel puţin un glonţ a lovit o cabină de securitate. Nu au fost raportaţi răniţi, potrivit Deutsche Welle.

Echipe ale poliţiei sunt în căutarea suspecţilor, care au dispărut cu un vehicul de culoare albă.

Tensiunile dintre SUA şi Turcia s-au amplificat dintr-o serie de motive, inclusiv detenţia în Turcia a pastorului american Andrew Brunson, care a declanşat o dispută tarifară între cele două state şi a făcut ca lira turcească să ajungă la un nivel scăzut record.

Conform unui program dinainte stabilit, Ambasada SUA va fi închisă în această săptămână pentru a marca sărbătoarea islamică Eid al-Adha (Sărbătoareal Sacrificiului).

Tensiunile economice şi politice

Brunson este judecat în Turcia pentru presupusa implicare atât în mişcarea lui Fethullah Gulen – un cleric musulman care locuieşte în autoexil în SUA şi pe care Ankara îl acuză de organizarea unei lovituri de stat eşuate în Turcia în urmă cu 2 ani –, cât şi în Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Turcia un grup terorist. Atât Gulen cât şi Brunson au negat orice implicare în puciul din 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a cerut în repetate rânduri Washingtonului să îl extrădeze pe Gulen, însă oficiali americani au afirmat că Ankara nu a prezentat suficiente dovezi pentru a justifica extrădarea acestuia, generând frustrare în Ankara. Dacă va fi condamnat, Brunson ar putea primi două sentinţe separate de 15 şi 20 de ani de închisoare.

Recent, un grup de avocaţi pro-guvernamentali din Turcia au cerut unei instanţe să aresteze aproximativ 12 ofiţeri americani staţionaţi la baza aeriană strategică de la Incirlik pe motiv că aceştia ar avea legături cu clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA şi pe care guvernul turc îl acuză de orchestrarea unei tentative de lovitură de stat în 2016.

În conflictul din Siria, SUA a susţinut luptători YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd), un grup pe care Turcia îl consideră de asemenea ca fiind terorist.

Ankara şi Washingtonul au impus tarife comerciale reciproce, iar SUA a aplicat de asemenea sancţiuni împotriva a doi miniştri turci de top, acuzându-i de grave încălcări ale drepturilor omului şi de implicare în detenţia pastorului Brunson.

În plus, preşedintele american Donald Trump a amânat livrarea avioanelor de luptă F-35 comandate de Turcia, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări.