Ambasadorul Franţei îi ia apărarea lui Cristian Mungiu: "Asimilarea lui cu un cerşetor este deplasată"

Cristian Mungiu.
Cristian Mungiu. (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / GettyImages)

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Domnul Philippe Gustin, aflat într-o vizită în Ploieşti, a declarat astăzi că parodierea regizorului român, Cristian Mungiu, prezentat ca cerşetor în emisiunea franceză "Les Guignols de l'Info" a fost "complet deplasată”.

"Se întâmplă să-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut în România, recunoscut în Franţa şi recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider că asimilarea lui cu un cerşetor este complet deplasată şi, dincolo de această luare de poziţie deplasată, cred că trebuie să fim conştienţi şi să lucrăm pentru o mai bună imagine a României în Franţa. Acesta este unul dintre lucrurile pe care încerc să le fac în fiecare zi", a declarat Dl. Philippe Gustin.

Miercuri seară, în emisiunea de satiră cu marionete de pe Canal + , "Les Guignols de l'Info", marioneta care l-a "întrupat" pe compatriotul nostru îi cerea lui Spielberg, preşedintele juriului de la Cannes din 2013, o cameră de filmat, deoarece nu are bani să o cumpere singur şi explica situaţia groaznică în care se află, cu tatăl în închisoare, mama bolnavă şi el nevoit să aibă grijă de un bebeluş.

"Les Guignols de l'Info" realizează caricaturi ale celebrităţilor, lumii politice, şi parodii ale subiectelor de actualitate din mass-media, de interes pentru francezi. În cazul lui Mungiu, însă, linia despărţitoare dintre caricatură şi insultă s-a dovedit a fi fragilă şi mult prea uşor de trecut.

Salutăm poziţia luată în această problemă de Excelenta Sa, Domnul Philippe Gustin. Domnia Sa participă astăzi la cea de-a şasea Conferinţă Politică a Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare, găzduită de oraşul Ploieşti.