Ambasadorul Iranului în Marea Britanie: „Din păcate ne îndreptăm spre o confruntare” cu SUA

Ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad
Ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad (Getty Images)

Ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad, a avertizat că SUA şi Iran „din păcate se îndreaptă către o confruntare care este foarte serioasă pentru întreaga regiune”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un interviu cu Christiane Amanpour de la CNN, ambasadorul iranian a reacţionat la tensiunile dintre cele două ţări care se amplifică rapid – de exemplu, luni seara, SUA a anunţat că trimite un număr suplimentar de 1.000 de soldaţi americani în Orientul Mijlociu – în condiţiile în care Washingtonul continuă să învinuiască Teheranul pentru atacarea recentă a două petroliere în Golful Oman.

Baeidinejad, înalt oficial iranian în cadrul Ministerului de Externe al Iranului, a negat acuzaţiile şi a avertizat Casa Albă că îi „va părea foarte rău” dacă va subestima Iranul, în cazul izbucnirii unui conflict militar. Ambasadorul nu a prevăzut posibilitatea unor planuri americane pentru un atac limitat în Golful Persic, dar a susţinut că s-ar putea ca anumite planuri să fie în curs de derulare cu scopul de a declanşa o luptă.

„Sunt sigur că acesta este un scenariu la care unii oameni lucrează, şi vor împinge SUA într-o confruntare. Sper că oamenii din Washington vor fi foarte atenţi şi să nu subestimeze determinarea iraniană. Dacă ei intră într-un moment inoportun într-un conflict, le va părea foarte rău, din cauză că suntem complet pregătiţi de guvernul nostru şi de forţele noastre încât să nu cedăm în faţa Statelor Unite”, a declarat Baeidinejad pentru CNN.

El a explicat că Iranul nu se opune negocierilor, însă a precizat că SUA nu ar trebui să se amestece în relaţiile economice ale Iranului cu alte ţări, o tactică pe care a numit-o „terorism economic”.

Când a fost întrebat cine ar fi fost de vină pentru atacarea celor două petroliere, Baeidinejad a indicat alte ţări din regiune „care au investit puternic, miliarde şi miliarde de dolari, pentru a atrage SUA într-un conflict militar cu Iranul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe