Ambasadorul SUA: Alegerile parlamentare vor fi un test crucial pentru Republica Moldova

Modificarea legislaţiei electorale, crearea circumscripţiilor, introducerea alegerilor într-un singur tur etc., sunt elemente la limita dintre democraţie şi nedemocraţie, care vor fi folosite la maxim de partidele de guvernământ pentru a manipula în alegeri, consideră Alexei Tulbure.
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)

În timpul întâlnirilor avute cu liderii fracţiunilor politice din Republica Moldova, ambasadorul Statelor Unite, Derek J. Hogan, a menţionat că alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi un test crucial pentru Republica Moldova, precizând că SUA a făcut apel la autorităţile moldoveneşti de la toate nivelele să asigure un proces electoral liber, corect şi transparent, în care toţi candidaţii să poată participa la alegeri în condiţii egale, fără teama de a fi hărţuiţi sau intimidaţi.

„Conştientizăm faptul că alegerile şi transferul puterii sunt întotdeauna dificile, mai ales pentru tinerele democraţii. Paşii greşiţi nu trebuie niciodată utilizaţi pentru justificarea deteriorării accentuate a democraţiei fragile din Moldova. În ultimii 27 de ani diferitele guvernări care s-au perindat la conducerea Moldovei au asistat a alegeri naţionale în mare parte democratice. Nu este un moment potrivit pentru a face un pas înapoi”, a declarat Hogan în cadrul unei întâlniri cu studenţi ai Universităţii de Stat din Moldova.

În opinia comentatorului politic, Alexei Tulbure, aceste alegeri sunt foarte importante pentru partenerii occidentali ai R. Moldova, în sensul în care ar trebui să fie un exerciţiu democratic.

„Restul nu mai are rost în cazul în care alegerile sunt falsificate/fraudate iar rezultatele nu reflectă voinţa poporului. Astfel, alegerile sunt un test important al acestei guvernări şi în general al clasei politice din Republica Moldova, reprezentând în acelaşi timp capacitatea societăţii noastre de a rămânea în cadrul unor proceduri şi exerciţii democratice. În cazul în care acest exerciţiu democratic nu va fi recunoscut conform rigorilor internaţionale în domeniul alegerilor, atunci ne vom afla într-o cu totul altă situaţie”, a punctat Tulbure în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Mai mult decât atât, expertul consideră că modificarea legislaţiei electorale, crearea circumscripţiilor, introducerea alegerilor într-un singur tur etc., sunt elemente la limita dintre democraţie şi nedemocraţie, care vor fi folosite la maxim de partidele de guvernământ pentru a manipula şi a propulsa prin aceste circumscripţii candidaţii săi care altminteri nu au şanse să ajungă în Parlament.

Amintind despre fraudarea alegerilor municipale când rezultatele au fost anulate în baza unor învinuiri false la adresa primarului ales, Andrei Năstase, comentatorul a ţinut să puncteze că moldovenii sunt în ultimii ani martori a unei degradări a democraţiei.

„Dacă şi aceste alegeri vor fi fraudare şi nu vor corespunde cel puţin minimal cerinţelor internaţionale în domeniul alegerilor, atunci faţă de Republica Moldova va fi o altă atitudine. Noi suntem trataţi ca o ţară democratică, deşi cu un regim hibrid, dar încă nu suntem trecuţi în categoria ţărilor cu care se discută altfel.

Guvernarea a acţionat în condiţii de impunitate şi crede ca şi de această dată va merge cumva, însă eu cred că aceste avertizări venite din partea partenerilor noştri indică faptul că ei nu mai sunt gata să tolereze degradarea continuă a lucrurilor în RM”, a conchis Alexei Tulbure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe