Ambasadorul SUA în Coreea de Sud atacat în Seul pe fondul tensiunilor celor două Corei



Ambasadorul SUA în Coreea de Sud, Mark Lippert, atacat în Seul cu lamă de ras, 5 martie 2015.
Ambasadorul SUA în Coreea de Sud, Mark Lippert, atacat în Seul cu lamă de ras, 5 martie 2015. (Captură Foto)

Ambasadorul american în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost tăiat cu lamă de ras pe obrazul drept şi pe mâna stângă de un bărbat în timpul unui forum public desfăşurat joi în capitala Seul.

Lippert a fost atacat înainte să susţină un discurs în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Coreean pentru Reconciliere şi Cooperare, un ONG care promovează schimburile dintre cele două Corei, susţine Sydney Morning Herald.

Bărbatul, care avea o lamă de 25 cm ascunsă în mâna dreaptă, l-a atacat pe Lippert în timp ce acesta intra în sala de desfăşurare a evenimentului, tăindu-l de aproximativ 3 ori pe obrazul drept şi pe mâna stângă, a raportat o agenţie locală de ştiri.

Lippert a fost transportat la Centrul Medical Kangbuk Samsung dar viaţa lui nu este în pericol.

Înainte să fie ridicat de poliţie, atacatorul, care s-a identificat ca şi Kim Ki-jong, a declarat reporterilor sud-coreeni că l-a atacat pe ambasadorul SUA pentru a protesta împotriva exerciţiilor militare comune anuale pe care SUA le-au început în această săptămână cu Coreea de Sud.

În timpul atacului Ki-jong a strigat “Sudul şi Coreea de Nord ar trebui reunificate”, iar după aceea a strigat câteva slogane anti-război.

În iulie 2010, Ki-Jong a aruncat cu o bucată de beton asupra ambasadorului nipon în Coreea de Sud şi a primit o sentinţă de 2 ani închisoare, suspendată pentru 3 ani, a raportat agenţia de ştiri Yonhap.

Preşedinta Coreei de Sud Park Geun-Hye a denunţat joi agresiunea împotriva ambasadorului american, susţinând: “Aceste fapte sunt intolerabile, pentru că nu este doar o agresiune fizică împotriva ambasadorului Lippert, ci şi contra alianţei dintre Coreea de Sud şi Statele Unite.”

De când a sosit în Seul în vara lui 2014, Lippert s-a distins ca un ambasador raţional şi abordabil. În mod neobişnuit pentru cineva în funcţia sa, în majoritatea zilelor el parcurge scurta distanţă dintre reşedinţa sa şi ambasadă pe jos, salutând cetăţenii coreeni în drumul său, conform Sydney Morning Herald.

Dar, în ciuda eforturilor lui Lippert de a asigura un climat mai puţin tensionat, prezenţa americană în Coreea rămâne controversată.

Statele Unite, care au sprijinit Coreea de Sud în timpul Războiului din Coreea în 1950-1953, are 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, ca un factor de descurajare împotriva Coreii de Nord. Unii sud-coreeni văd în prezenţa americană o barieră spre o Coree reunificată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe