Ambasadorul SUA la Bucureşti: "România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom"

Adrian Zuckerman
Adrian Zuckerman (gov.ro)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat, joi, că Rusia îşi pune în practică planul de a domina şi controla pieţele de energie din Europa Centrală printr-o reţea de infrastructură, şi pentru a-şi atinge obiectivele seduce politicieni lacomi şi produce oligarhi miliardari. În plus, oficialul american a subliniat rolul României în reducerea dependenţei de gazul rusesc, descriind ţara ca “o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom”.

“Suntem aici să sărbătorim unul din cei mai importanţi paşi făcuţi de România pentru dezvoltarea resurselor sale de gaze naturale din Marea Neagră. Ele reprezintă o comoară naţională ce are potenţialul de a transforma România într-o ţară mai prosperă şi sigură din punct de vedere energetic. De asemenea, reprezintă un pas important pentru realizarea securităţii energetice a Europei. În ultimii şapte ani, Mark Beacom şi echipa Black Sea Oil & Gas (BSOG) au lucrat din greu la acest proiect. Sunt foarte încântat să văd progresul acestui proiect strategic şi de pionierat. Începerea acestei operaţiuni de amplasare a conductelor în larg este cea mai importantă etapă pentru orice companie energetică americană în România.

Doi investitori de renume mondial susţin proiectul: grupul Carlyle, prin intermediul Carlyle Internaţional Energy Partners Fund (CIEP) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Aceasta este o altă etapă importantă în economia României. Felicit BSOG şi contractorii săi pentru perseverenţă şi pentru realizarea acestor proiecte semnificative, în ciuda provocărilor create de pandemie. Acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România. Când Preşedintele Trump l-a găzduit pe Preşedintele Klaus Iohannis în a doua sa vizită la Casa Albă în august 2019, unul dintre subiectele importante discutate a fost consolidarea cooperării noastre energetice. Într-o declaraţie comună, cei doi lideri au reafirmat parteneriatul nostru strategic şi au declarat prioritare două sectoare legate de energie”, a afirmat Zuckerman, în timpul unui eveniment care a marcat începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, dezvoltat de compania Black Sea Oil & Gas, parte a grupului Carlyle Energy.

De asemenea, Zuckerman a ţinut să sublinieze opoziţia comună a României şi Statelor Unite faţă de Nord Stream 2, precum şi eforturile depuse de cele două ţări pentru a asigura o securitate energetică mai mare pentru Europa şi pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc.

“Rusia îşi pune în practică planul de a domina şi controla pieţele de energie din Europa Centrală printr-o reţea de infrastructură. Moscova foloseşte gazul natural pentru a şantaja politic şi a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi şi produce oligarhi miliardari pentru a-şi răspândi influenţa în toată Europa – de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici şi mai slabe ţări. A tăiat tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a ameninţa pieţele care depind de acesta şi sprijină conducte precum Nord Stream 2 pentru a lipsi Ucraina de venituri publice vitale. Forţează guvernul Moldovei şi pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulţi. În Grecia, partenerii Rusiei s-au îmbogăţit extrem de mult şi încearcă să îşi extindă reţeaua şi influenţa în întreaga regiune”, a continuat Zuckerman.

În plus, ambasadorul SUA a declarat că, din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o “insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom”, adăugând că este mândru că se află alături de BSOG şi de mulţi alţii care au lucrat pentru a păstra acest “bastion împotriva acestor forţe”.

“Tentaculele Moscovei se întind în Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia şi Turcia – unde economiile naţionale şi relaţiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc”, a mai afirmat oficialul american.

Totodată, Zuckerman a subliniat necesitatea îmbunătăţirii climatului de afaceri şi investiţional al României pentru a atrage mai multe investiţii, precizând că aceste îmbunătăţiri sunt foarte importante pentru a încuraja climatul de investiţii interne şi străine necesare pentru ca astfel de proiecte să avanseze.

“Aplaud coordonarea realizată de Prim-Ministrul în dezvoltarea gazelor onshore şi offshore. Salut eforturile tuturor celor care înţeleg importanţa securităţii energetice, a predictibilităţii şi stabilităţii legislative pentru a face economia României vibrantă. Securitatea acestei regiuni şi realizarea diversităţii energetice reprezintă interese majore ale SUA în domenii importante ale cooperării SUA-România. România este un aliat vital al NATO în Europa Centrală şi, împreună cu Polonia, constituie elementul esenţial al Flancului Estic. România sprijină securitatea noastră comună şi o regiune a Mării Negre fără agresiuni.

Cu o producţie anuală estimată la un miliard de metri cubi, Midia Gas Development a BSOG va contribui la securitatea energetică, asigurând diversificarea surselor de gaz şi reducând dependenţa de importurile de gaze din Rusia. Acest lucru oferă o mare eliberare şi speranţă celor care au crescut sub asuprirea Moscovei şi au visat, la fel ca şi mine, o Românie care ar putea scăpa de cătuşele comunismului pentru a obţine libertatea şi prosperitatea poporului său. Americanii şi românii care lucrează împreună pentru a contracara folosirea de către Rusia a gazelor naturale pentru şantajul politic al guvernelor vulnerabile din regiune ni se alătură pentru a sărbători azi”, a susţinut ambasadorul.

Nu în ultimul rând, Zuckerman a transmis că Statele Unite îşi menţin angajamentul de a sprijini securitatea naţională a României, care se bazează pe securitatea sa energetică, adăugând că BSOG va juca un rol semnificativ în producerea de gaze naturale şi în contribuţia la securitatea energetică regională.

“Acest proiect are nevoie de încredere şi de angajament reciproc – atât din partea ţării, cât şi a investitorului. România şi-a arătat angajamentul faţă de o infrastructură strategică menită să diversifice sursele de gaze naturale, inclusiv conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) precum şi conducta care va alimenta gazul din instalaţia de tratare a gazelor de pe teritoriul BSOG în sistem. America şi poporul american vă sprijină şi apreciază fiecare reuşită pe care o atingeţi în călătoria renaşterii româneşti. Azi, BSOG nu doar inaugurează o conductă. Această conductă este o infrastructură esenţială pentru garantarea prosperităţii viitoare a României, a securităţii acestei naţiuni şi a vecinilor săi”, a conchis ambasadorul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne