Ambasadorul SUA: Suntem dezamăgiţi că Parlamentul a acţionat astfel încât Oprea să aibă imunitate

Votul dat de Parlament în cazul generalului Gabriel Oprea, graţie căruia a scăpat de urmărirea penală în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, nu a fost deloc pe placul ambasadorului SUA, Hans Klemm.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, s-a declarat dezamăgit de modul în care Parlamentul a tratat cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

"Aşa cum ambasada mea a exprimat de multe ori şi am emis o declaraţie din nou astăzi (marţi — n.r.), credem cu tărie că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi că vinovăţia şi nevinovăţia este ceva ce ar trebui determinat în tribunale şi nu în Parlament.

Suntem dezamăgiţi că Parlamentul a acţionat în aşa fel încât domnul Oprea să aibă imunitate", a declarat Hans Klemm, întrebat despre decizia luată de senatori în cazul Oprea, potrivit Agerpres.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a fost mai ponderat în declaraţii.

"Nu pot să comentez cazuri individuale. Legea şi procedurile sunt aplicabile pentru România, avem sisteme diferite în Marea Britanie, dar ştiu că există un principiu general, important, urmărit în Marea Britanie şi în România şi în toate democraţiile, potrivit căruia legea trebuie să fie egală pentru toţi", a declarat Paul Brummell.

Înaltul demnitar britanic a reamintit că în raportul MCV de anul acesta a existat o recomandare potrivit căreia trebuie stabilite principii clare în ceea ce priveşte deciziile din Parlament referitoare la ridicarea imunităţii parlamentare.

"Sper că această recomandare o să fie discutată şi elaborată în Parlament, dar acestea sunt decizii care trebuie să fie luate de Guvernul şi Parlamentul din România", a adăugat oficialul.

Cu o zi în urmă, Senatul a respins, cu 73 "împotrivă", 45 de voturi "pentru" şi şase voturi anulate, cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, decizie care a blocat efectiv ancheta procurorilor DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne