Amendaţi cu 58.700 de euro pentru mirosul şi zgomotul produs de porci

58.700 euro este suma enormă pe care trebuie să o plătească o familie de crescători de porci, deoarece au fost condamnaţi pentru zgomotele produse de porcii lor.
Purcei
Purcei (Getty Images)

În Aniche, o comună din departamentul Nord, în apropiere de Douai, Franţa, o familie de fermieri a fost condamnată să plătească o amendă de 58.700 de euro din cauza mirosului şi poluării fonice produse de porcii lor, precum şi pentru faptul că au amânat mutarea animalelor.

Ce s-a întâmplat

În 2016, vecinul fermierilor a hotărât să-i reclame pe fermieri în instanţă pentru zgomotele şi mirosurile urâte legate de activitatea lor zootehnică.

Potrivit Europe1, cuplul a suferit o nedreptate. „Ne iubim meseria, dar acum ne-au creat această problemă. Este greu. Singura modalitate a fost să mutăm porcii, dar ne-au dat doar o perioadă de trei luni”, spune Nathalie, soţia fermierului.

Acest termen a fost mult prea scurt pentru cuplul care a trebuit să-şi mute porcii într-un oraş vecin şi a acumulat penalităţi pentru întârziere de 200 de euro pe zi, ajungând astfel la cifra de 58.700 de euro în total.

Pentru Michel Roger, membru al Uniunii Agricole din Douai, această situaţie este de neconceput. "Astăzi profesia spune stop! Nu mai vrem judecăţi de 'sus', a spus el indignat. „De ce ar trebui să ne mutăm activitatea deoarece un vecin a decis să schimbe destinaţia pământului său?"

FNSEA (Federaţia Naţională a Sindicatelor Agricultorilor) a organizat un miting pentru a-i sprijini pe fermieri. Fermierii din toate comunele din jur s-au deplasat sâmbătă, 30 noiembrie, cu tractoarele în faţa tribunalului din Douai în semn de protest.