Amenintare cu bomba legata de un protest Greenpeace

Seminte de palmier recoltate pe o plantatie din Rokan Hilir, provincia Riau, Indonesia.
Seminte de palmier recoltate pe o plantatie din Rokan Hilir, provincia Riau, Indonesia. (Dimas Ardian / Getty Images)

Activisti Greenpeace din Noua Zeelanda ar putea fi acuzati de inscenarea unui atac cu bomba in Auckland, in timpul unui protest impotriva companiei de lactate Fonterra.

Inscenarea a constat in plasarea unui pachet nesupravegheat langa un lift, la sediul companiei Fonterra din Princes Street.

Incidentul a creat multa panica, desi conform politiei coletul continea doua difuzoare.

Peste 100 de angajati Fonterra au fost evacuati in timpul protestelor Greenpeace cauzate de achizitionarea de seminte de palmier din sud-estul Asiei, folosite ca supliment alimentar pentru turmele de animale care produc lapte.

Televizoare montate pe baricade de catre activisti Greenpeace aratau in fata sediului companiei Fonterra clipuri video cu scene din padurile tropicale din Asia de Sud Est, care au fost alocate pentru taiere in vederea crearii de plantatii de palmieri pentru ulei.

Grupul citeaza companiile Burger King, Nestle, Kraft, Unilever si Cadbury Noua Zeelanda care au oprit utilizarea produselor cu ulei de palmier.

Suzette Jackson, Greenpeace Communications Manager, a afirmat intr-o declaratie ca procedura de import de ulei de palmier folosit de Fonterra este "din ce in ce mai izolata pe plan mondial".

Compania Fonterra s-a aflat in prim planul agentiilor de stiri in 2008, ca fiind cel mai mare actionar al grupului de lactate Sanlu, din China.

Sanlu a vandut timp de mai multe luni lapte praf contaminat cu melamina, care a produs imbolnavirea unui numar estimat la 300.000 bebelusi din China. Melamina este un produs toxic pentru organismul uman, iar consumul prelungit de melamina poate cauza printre altele caderea sistemului urinar.

In urma scandalului, musamalizat la inceput de oficialii chinezi, Sanlu a fost falimentat iar victimele contaminarii cu melamina au primit minime compensatii, dupa care au fost persecutati de oficiali pentru a nu incepe actiuni legale impotriva autoritatilor sau a grupului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură