Amiral chinez vrea să scufunde două portavioane americane pentru a soluţiona tensiunile din Marea Chinei de Sud

Fregata chineză Yueyang din clasa Type 054A
Fregata chineză Yueyang din clasa Type 054A (Wikipedia.org)

La doar câteva zile după ce preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va apăra cu “hotărâre” interesele de securitate ale Chinei – o referinţă voalată la menţinerea dominaţiei sale asupra Mării Chinei de Sud – News.au a publicat detalii dintr-un discurs susţinut în urmă cu 2 săptămâni de către unul dintre principalii comandanţi militari ai statului comunist, în care acesta a subliniat o strategie pentru a contracara Marina SUA în cazul în care aceasta ar adopta o atitudine şi mai intervenţionistă în cadrul graniţei maritime care înconjoară mai multe insule din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul le-a revendicat şi militarizat.

Contraamiralul Lou Yuan a declarat unui public în Shenzhen că disputa privind Mările Chinei de Est şi Sud ar putea fi soluţionată în mod decisiv prin scufundarea a două portavioane americane.

Agenţia Centrală de Ştiri a Taiwanului a precizat că Lou Yuan a ţinut un discurs privind starea relaţiilor sino-americane, când a afirmat că disputa comercială nu este o simplă neînţelegere privind economia şi comerţul ci o “problemă strategică esenţială”. Contraamiralul a mai declarat că, în cazul în care doreşte ca SUA să facă un pas înapoi, China trebuie să fie dispusă să atace nave americane când acestea pătrund în "apele maritime ale Chinei".

În timpul discursului din 20 decembrie 2018 la Summitul Industriei Militare, contraamiralul Lou a precizat că rachetele de croazieră şi balistice antinavă ale Chinei sunt capabile să lovească portavioanele americane, chiar şi atunci când acestea sunt înconjurate de nave de apărare.

“SUA se teme cel mai mult să aibă pierderi de vieţi omeneşti”, a adăugat contraamiralul.

Lou a mai susţinut că pierderea unui portavion ar costa SUA vieţile a 5.000 de marinari.

“Vom vedea cât de înspăimântată este America”, a precizat el.

De asemenea, Lou a explicat ceea ce a descris ca fiind cele cinci vulnerabilităţile ale SUA şi a insistat că Beijingul nu trebuie să ezite să lovească oricare dintre ele cazul în care nave americane de luptă ar îndrăzni să facă o oprire în Taiwan.

Cele cinci vulnerabilităţi sunt, conform contraamiralului: armata, banii, talentul, sistemul de votare şi frica de adversari.

Lou, care deţine un grad militar academic, nu şi unul operativ, a mai susţinut că Beijingul ar trebui să “îşi folosească puterea pentru a ataca lipsurile inamicului. Atacaţi oriunde inamicului îi este frică să fie lovit. Oriunde inamicul este slab...”

“Dacă flota americană îndrăzneşte să se oprească în Taiwan, este timpul ca Armata de Eliberare a Poporului să trimită trupe pentru a promova unitatea naţională pe insulă”, a afirmat contraamiralul.

În cazul în care Taiwanul devine tot mai agitat, China posedă capabilitatea de a ocupa militar insula în 100 de ore, a afirmat Lou. Această eventualitate este mult mai probabilă precum ar putea crede mulţi, a precizat el.

“Obţinerea unităţii complete a Chinei este o necesitate. Cei 40 de ani de reformă şi deschidere ne-au oferit capacitatea şi încrederea pentru a ne proteja suveranitatea. Cei care încearcă să creeze probleme în Marea Chinei de Sud şi în Taiwan ar trebui să fie atenţi în legătură cu viitorul lor”, a declarat Lou, adăugând că atâta timp că SUA nu atacă insulele artificiale construite de regimul comunist în Marea Chinei de Sud nu va avea loc niciun război în regiune.

Diverşi comandanţi militari americani au avertizat de mult timp că prezenţa militară tot mai masivă a Chinei în Pacific este o ameninţare majoră pentru securitatea SUA, Beijingul a întărit temerile prin organizarea de exerciţii militare care ameninţă în mod explicit Taiwanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe