Amnesty: Hamas a torturat şi ucis palestinieni în timpul războiului din Gaza din 2014

Un palestinian stă în faţa unei arme în timpul unui miting după Ziua Catastrofei (Nakba) în Rafah, Fâşia Gaza, 17 mai 2015.
Un palestinian stă în faţa unei arme în timpul unui miting după Ziua Catastrofei (Nakba) în Rafah, Fâşia Gaza, 17 mai 2015. (Captură Foto)

Grupul islamist Hamas, care controlează enclava palestiniană Gaza, a răpit, torturat şi chiar ucis mai mulţi palestinieni suspectaţi ca fiind colaboratori israelieni în timpul războiului de 50 de zile din 2014 din regiune, conform unui nou raport publicat miercuri de grupul Amnesty Internaţional, arată publicaţia International Business Times.

Grupul pentru drepturile omului a acuzat în trecut armata israeliană de comiterea de crime de război în timpul atacului său asupra Fâşiei Gaza, când au murit peste 2.200 de palestinieni, majoritatea civili, şi peste 70 de israelieni.

“În haosul conflictului, administraţia Hamas a dat frâu liber forţelor sale de securitate pentru a comite abuzuri teribile, inclusiv împotriva oamenilor aflaţi în custodia sa”, a susţinut într-o declaraţie Philip Luther, director al Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. “Este absolut îngrozitor că, în timp ce forţele israeliene provocau omoruri şi distrugeri masive împotriva oamenilor din Gaza, forţele Hamas au folosit ocazia pentru a regla conturile cu cruzime.”

Raportul susţine că Hamas a desfăşurat execuţii sumare în cazul a cel puţin 23 de oameni, dintre care mulţi se aflau în custodia Hamas înainte de izbucnirea războiului în Fâşia Gaza. Dintre aceştia, se crede că mulţi au fost torturaţi pentru a li se smulge mărturii false.

“Într-unul dintre cele mai şocante incidente, şase bărbaţi au fost executaţi public de forţele Hamas în faţa moscheei Al-Omari în 22 august 2014, în faţa a sute de spectatori, inclusiv copii”, a declarat Amnesty în raportul său. “Hamas a anunţat că bărbaţii au fost 'colaboratori' suspecţi, condamnaţi la moarte de 'instanţe revoluţionare'”.

Pe lângă cei acuzaţi că ar fi ajutat forţele israeliene, alte câteva persoane au fost torturate şi executate pentru că au fost membri şi susţinători ai Fatah – principalul partid politic rival palestinian din regiune, a declarat Amnesty. Grupul pentru drepturile omului a adăugat că Hamas a folosit conflictul ca scuză pentru a desfăşura execuţii fără un proces corespunzător, susţine International Business Times.

“Conducerea Hamas solicită în mod repetat drepturi şi justiţie pentru palestinienii din Gaza şi din alte locuri. Dar ei nu acţionează mereu într-o manieră care reflectă respectul pentru drepturile omului, justiţie şi aplicarea legii”, a mai susţinut Luther în declaraţia sa.

Respingând acuzaţiile formulate împotriva sa, Hamas a declarat că alte facţiuni ale rezistenţei palestiniene au fost responsabile pentru executarea colaboratorilor israelieni.

Raportul Amnesty este publicat într-un moment în care se înregistrează noi violenţe în Fâşia Gaza. După ce, aparent, o rachetă a fost lansată din Gaza în sudul Israelului, armata israeliană a răspuns miercuri prin atacarea “punctelor teroriste” din Fâşia Gaza.

Autorităţile israeliene au avertizat Hamasul cu represalii dure.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe