Amnesty Internaţional cere o investigaţie privind patru avocaţi din China, torturaţi

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Patru avocaţi au raportat că au fost torturaţi de către poliţie după ce au fost reţinuţi în timp ce investigau presupuse încălcări ale legii dintr-un centru de detenţie ce deţine aderenţi Falun Gong.

Amnesty Internaţional solicită autorităţilor din China să investigheze aceste acuzaţii cu scopul de a aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

Tang Jitian, Jiang Tianyong şi Wang Cheng au fost eliberaţi din Centrul de detenţie al Biroului Securităţii Publice Qixing din oraşul Jiansanjiang, provincia Heilongjiang, din nord-estul Chinei, pe data de 6 aprilie după ce au fost reţinuţi administrativ pentru 15 zile.

Avocaţii susţin că poliţia i-a torturat pentru a obţine mărturii, lucru ce este interzis în mod expres în Articolul 50 al Legii Procedurii Penale din Republica Populară Chineză. În timpul detenţiei la Biroul Public de Securitate din Districtul Daxing, Tang Jitian, Jiang Tianyong şi Wang Cheng au fost legaţi cu mâinile la spate şi au fost atârnaţi de încheieturi, fiind ridicaţi de la sol astfel încât picioarele nu atingeau pământul. Apoi au fost bătuţi cu mâinile şi picioarele în piept, cap, spate şi picioare. De asemenea poliţia l-a ameninţat pe Tang Jitian că ei îi pot “recolta rinichii pe viu” şi apoi pot “săpa o groapă şi să-l îngroape”. Tang Jitian a povestit de asemenea că a fost bătut cu o bâtă ce avea un material moale prins de ea, avocatul fiind de părere că dispozitivul era construit astfel pentru a cauza durere cu un minim de vânătăi.

Înainte, Zhang Junjie ce a fost eliberat pe data de 17 martie după 5 zile de detenţie, a publicat un testimonial online ce conţinea detalii despre tortura prin care a trecut.

In momentul reţinerii lor, cei patru avocaţi investigau un aşa-numit “centru de educaţie” dintr-o fermă Unii dintre clienţii lor, ce erau aderenţi Falun Gong, sunt deţinuţi în prezent în acest “centru de educaţie”.

Zeci de suporteri ai avocaţilor au fost agresaţi şi reţinuţi pentru scurt timp de către poliţie atunci când au încercat să viziteze sau să obţină informaţii despre avocaţi. 15 dintre ei sunt încă reţinuţi. Amnesty Internaţional a cerut autorităţilor să-i elibereze imediat şi necondiţionat.

Amnesty Internaţional este de asemenea îngrijorată că în urma eliminării reeducării prin muncă în China, la sfârşitul anului 2013, autorităţile încep să folosească din ce în ce mai mult alte forme de detenţie arbitrară cum ar fi aşa-numitele “centre de educaţie legală” pentru a reţine oamenii ce au fost deţinuţi anterior în centre de reeducare prin muncă. “Centrele de educaţie legală” sunt în primul rând locuri unde aderenţii Falun Gong sunt obligaţi să participe la şedinţe de spălare pe creier cu propagandă oficială, de multe ori folosind tortura şi alte metode de maltratare.