Amnesty International îngrijorată de soarta ucrainenilor acuzaţii de terorism de Rusia

Regizorul Oleg Senţov împreună cu ecologistul Saşa Kolcenko
Regizorul Oleg Senţov împreună cu ecologistul Saşa Kolcenko (Twitter.com/ Antony Mon)

Acuzaţiile de terorism împotriva fostului regizor de film Oleg Sentsov şi împotriva ecologistului Aleksandr Kolchenko sunt exagerate, în timp ce acuzaţiile repetate privind aplicarea de tortură [de către autorităţile ruse] dau naştere unor temeri privind desfăşurarea unui proces corect, a declarat Amnesty Internaţional, conform agenţiei de ştiri UNIAN.

Doi cetăţeni ucraineni sunt acuzaţi de înfiinţarea unui grup terorist şi că au dat foc sediului actual al Partidului Rusia Unită în Kiev care, la vremea incidentului, era sediul Partidului ucrainean al Regiunilor (partidul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici).

Agenţii FSB l-au reţinut pe Oleg Sentsov, în vârstă de 39 de ani, în capitala crimeeană Simferopol, în mai 2014, după ce a participat la un protest împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. Un membru al grupului pro-Kiev AutoMaidan, Sentsov obişnuia să aducă mâncare trupelor ucrainene baricadate în interiorul bazelor lor când forţele ruse au preluat controlul asupra peninsulei în februarie 2014.

La deschiderea procesului în oraşul sudic rusesc Rostov-pe-Don, un procuror rus a declarat că Sentsov a creat un “grup terorist” la ordinele partidului ucrainean ultra-naţionalist Sectorul de Dreapta. Procurorul a mai susţinut că Sentsov a desfăşurat atacuri teroriste pentru a “destabiliza situaţia şi pentru a influenţa organele de stat, astfel încât acestea să decidă în privinţa retragerii republicii din Federaţia Rusă”, a raportat website-ul de ştiri Mediazona.

Procurorii au susţinut că Sentsov a complotat, de asemenea, să arunce în aer un monument dedicat lui Vladimir Lenin în Simferopol. Pe lângă acuzaţiile de terorism, regizorul este acuzat de obţinere de explozibili şi transportoare de arme şi muniţie, din moment ce, chipurile, el ar fi cerut subordonaţilor săi să creeze o bombă cu ceas şi le-ar fi arătat un pistol Makarov.

Principala dovadă a procuraturii este reprezentată de declaraţiile a trei martori oculari. Totuşi, doi dintre ei, Aleksei Chirny şi Gennady Afanasiyev, care au fost deja condamnaţi la 7 ani de închisoare fiecare în legătură cu acest caz, au refuzat să depună mărturie la tribunal.

Amnesty Internaţional insistă ca toate acuzaţiile făcute de martori oculari, inculpaţi şi avocaţii lor în legătură cu aplicarea de torturi şi tratamente inumane ar trebui să fie investigate imediat, eficient şi imparţial.

“Există temeri serioase cu privire la drepturile celor doi bărbaţi, respectiv că va fi un proces corect”, scrie în raportul său Amnesty. “Oleg Sentsov s-a plâns că a fost torturat după ce a fost reţinut de FSB, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unuia dintre martorii pe care procuratura [rusă] vrea să îi folosească în acest caz. Oleg Sentsov şi Aleksandr Kolchenko au fost împiedicaaţi să ia legătura cu avocaţii lor mai mult de 4 zile după ce au fost transferaţi din Crimeea în Moscova”, mai susţine Amnesty Internaţional.

Organizaţia cere autorităţilor ruse să retragă acuzaţiile de terorism împotriva celor doi cetăţeni ucraineni şi să le prezinte acuzaţii fondate sau să îi elibereze.

În plus, procesul împotriva pilotului ucrainean Nadia Savchenko, un alt cetăţean ucrainean reţinut de Rusia în circumstanţe controversate, a început în urmă cu câteva zile într-un oraş situat în apropierea oraşului Rostov-pe-Don.

Considerată iniţial “complice“ la uciderea a doi jurnalişti ruşi, victime ale unui tir de mortier în Donbas în iunie 2014, Nadia Savcenko (34 de ani) este acuzată acum că ar fi “coautoare a unui omor premeditat“ pentru că ar fi ajutat la corectarea tirurilor forţelor ucrainene. Savchenko a declarat că a fost capturată în timpul luptelor, dusă peste graniţă şi învinuită pentru acuzaţii false.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe