Amnistia şi graţierea. Predoiu: Dle Iordache, scrieţi o lege bună, pe îndelete, nu pe colţul mesei lui Dragnea!

Nu numai fabricile se pot privatiza, ci şi penitenciarele. Guvernul Grindeanu poate să ia exemplul Marii Britanii şi să facă penitenciare private, aşa au rezolvat ei problema supra-aglomerării, a opinat liberalul Cătălin Predoiu.
Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Florin Chirila/Epoch Times)

Graţierea şi amnistia promovate de Guvernul Grindeanu nu vor rezolva problema aglomerării din penitenciare şi precaritatea condiţiilor de cazare şi risă să creeze probleme sociale considerabile, a atras atenţia, vineri, pe pagina sa de Facebook, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"Poziţia Preşedintelui Iohannis privind retragerea ordonanţelor lui Dragnea privind amnistia şi graţierea este corectă. Reiterez pentru ministrul Iordache şi prim ministrul Grindeanu: nu numai fabricile se pot privatiza, ci şi penitenciarele. Luaţi exemplul Marii Britanii şi faceţi penitenciare private, aşa au rezolvat ei problema supra-aglomerării din penitenciare. Aveţi la minister conceptul, dle ministru Iordache, căutaţi-l prin sertare şi scrieţi o lege bună, pe îndelete, nu pe colţul mesei lui Dragnea", a declarat Predoiu.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, singurele ţări europene care au rezolvat acceptabil problema sunt ţările scandinave, Olanda şi Marea Britanie, în ultimul caz, prin Reforma Thatcher, care a introdus penitenciarele private.

"Este motivul pentru care am convenit cu ministrul Keneth Clark în 2011 un transfer de know how şi experţi. Am elaborat un concept de penitenciar privat şi am trecut la elaborarea legislaţiei necesare. În paralel am încheiat un protocol cu MApN pentru a selecta un număr de cazărmi dezafectate şi transformarea lor în penitenciare", a punctat Predoiu.

Ambele proiecte erau în curs şi s-au oprit în anul 2012. De atunci nu s-a mai făcut nimic semnificativ în această direcţie, cel puţin să se fi continuat proiectele începute.

În opinia lui Predoiu, condiţiile din penitenciare se pot ameliora rapid prin:

1. dezafectarea unor cazărmi şi transformarea lor în penitenciare (iniţiate deja din 2011 de Ministerul Justiţiei, nefinalizată);

2. introducerea penitenciarelor private (modelul Marii Britanii);

3. creşterea alocărilor bugetare pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru condiţiile de cazare, dar şi pentru condiţiile de muncă ale personalului din penitenciare (agenţii de penitenciar sunt prea puţini şi insuficient echipaţi şi pregătiţi).

"Graţierea şi amnistia nu vor rezolva problema aglomerării din penitenciare şi precaritatea condiţiilor de cazare. Iar dacă este făcută fără un studiu sociologic şi criminologic prealabil, fără extinderea prealabilă a personalului de probaţiune, va crea probleme sociale considerabile", a subliniat Predoiu.