Analist de la Tiraspol: Participarea masivă a cetăţenilor din stânga Nistrului în alegerile de la Chişinău - o înfrângere serioasă pentru Transnistria

După alegerile din RM s-a creat impresia că Transnistria nu mai este un avan-post rusesc, ci o zonă marginală unde toţi pot fi cumpăraţi cu 20 de dolari sau 400 de lei”, constată Anatoli Dirun.
Alegători din Transnistria, aduşi la secţiile de vot din Anenii Noi
Alegători din Transnistria, aduşi la secţiile de vot din Anenii Noi (facebook.com)

Administraţia transnistreană neagă că ar fi avut vreo contribuţie la organizarea votanţilor din stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. Galina Antiufeeva, adjuncta preşedintelui aşa zisului Soviet suprem, a legislativului de la Tiraspol, a declarat pentru agenţia rusească TASS că autorităţile Transnistriei nu au nicio legătură cu eventualele cazuri de falsificare de la alegerile din Moldova, din moment ce nu au participat la acest scrutin.

„Dar la noi locuiesc cetăţeni care au făcut rost de paşapoarte moldoveneşti şi au dreptul de a alege Parlamentul ţării vecine. Noi am tratat cu respect rugămintea conducerii moldoveneşti de a nu-i împiedica să participe la votare”, a adăugat Galina Antiufeeva, citată de Radio Europa Liberă.

În context, analistul politic transnistrean, Anatoli Dirun, directorul Şcolii de studii politice de la Tiraspol a menţionat că pentru Transnistria organizarea unei participări atât de masive a cetăţenilor pentru susţinerea candidaţilor independenţi, cu ghilimelele de rigoare, constituie o înfrângere serioasă.

„Pentru Transnistria asta e ca şi cum s-ar împuşca singură în picior. Un moment negativ ţine de acea trenă de informaţie negativă care a fost aruncată în presă rusească, moldovenească în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Transnistria. S-a creat impresia că Transnistria nu mai este un avan-post rusesc, ci o zonă marginală unde toţi pot fi cumpăraţi cu 20 de dolari sau 400 de lei”, a constatat printre altele Anatoli Dirun.

Potrivit sursei citate, în legătură cu prezenţa masivă a cetăţenilor din stânga Nistrului la alegerile parlamentare din Moldova, ex-preşedintele Traian Băsescu a ţinut să atenţioneze că Dodon are planul de federalizare a ţării, care altfel se poate numi „transnistrizarea” întregii Republici Moldova. Dacă se produce federalizarea şi Transnistria va deveni o zonă cu armată proprie, cu politică externă proprie, cu minister de interne propriu şi recunoscut ca atare, vom asista la un proces de „transnistrizare” a întregii R. Moldova.

„Cea mai mare teamă a mea la aceste alegeri: Mi-a fost frică nu cumva PSRM-ul şi cu Şor, deci socialiştii şi cu Şor să facă peste 50 la sută. Slavă Domnului, nu fac 50 la sută. Eu zic că în momentul de faţă prin rezultatul alegerilor sau sper că Dodon nu poate să-şi pună în aplicare planul de a-şi trăda ţara de dragul Moscovei”, a concluzionat Traian Băsescu.