Analiză Hotnews: Standard & Poor's estimează că pensiile vor creşte cu “aproximativ 10%” la toamnă

Logo-ul agenţiei de rating Standard & Poor’s
Logo-ul agenţiei de rating Standard & Poor’s (Getty Images)

Ministerul Finanţelor a anunţat că agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva negativă.

De asemenea, ministerul a precizat că decizia are la bază nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar şi accesul flexibil al ţării la finanţare pe piaţa internă şi internaţională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanţare a sectorului public pe termen scurt.

Totuşi, potrivit unei analize Hotnews.ro, comunicatul S&P ar transmite, oarecum voalat, faptul că nu are aşteptări de consolidare fiscală de la Guvernul Orban din cauza alegerilor parlamentare, precizând că acestea sunt esenţiale pentru determinarea traiectoriei fiscale şi că acestea reprezintă punctul central în a oferi vizibilitate cu privire la politicile pe termen mediu.

Mai bine spus, potrivit analizei, dacă după alegeri nu se iau măsuri pe zona de consolidare fiscală, urmează “junk”.

Mai mult, susţine Hotnews, S&P a detaliat în comunicatul său câteva informaţii de interes pentru situaţia economică din România:

- agenţia estimează că pachetul de măsuri pentru susţinerea economiei e printre cele mai slabe din regiune

- agenţia de rating consideră că, începând cu 1 septembrie, pensiile nu vor creşte cu 40% ci cu doar „aproximativ 10%”

- agenţia estimează că economia României s-ar contracta cu 5,5%, anul acesta. Pentru 2021, S&P estimează o creştere economică de 4%. E un semnal bun, dar tot agenţia precizează că proiecţia se bazează pe incertitudini ridicate.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie