Anatol Şalaru: Este inacceptabil ca Serghei Şoigu, aflat sub sancţiunile UE şi SUA, să defileze prin R. Moldova

Partidul Unităţii Naţionale îşi exprimă speranţa că înainte de a ajunge la Chişinău, ţările pe care Şoigu le traversează, nu-i vor permite tranzitarea spaţiului aerian al UE şi NATO.
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării (facebook.com / anatol.salaru)

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru, susţine că vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu la Chişinău, prin evitarea coordonării acţiunilor cu Guvernul şi Ministerul de Externe, reprezintă o nouă abordare imperială din partea Federaţiei Ruse. „Este inacceptabil ca Serghei Şoigu, aflat sub sancţiunile Uniunii Europene şi SUA, să defileze prin Republica Moldova.”

PUN solicită Executivului să nu permită vizita ministrului Serghei Şoigu aflat sub interdicţiile Uniunii Europene ca urmare a ocupării Crimeei, declanşării şi coordonarii războiului din estul Ucrainei, iar Ministerului de Externe cer retragerea urgentă şi definitivă a ambasadorului R. Moldova la Moscova pentru sfidarea Guvernului şi numeroasele încălcări atât ale statutului de diplomat, cât şi a legislaţiei naţionale.

În concluzie, Partidul Unitaţii Naţionale îşi exprimă speranţa că înainte de a ajunge la Chişinău, ţările UE pe care acesta le traversează, să pună în aplicare rezoluţiile adoptate şi să nu permită tranzitarea spaţiului aerian al UE si NATO.

Preşedintele Igor Dodon a confirmat miercuri pe Facebook că el l-a invitat la Chişinău pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, pentru sâmbătă, 24 august, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism, după ce prim-ministrul Maia Sandu îl certase în şedinţa de guvern pe ministrul Apărării, Pavel Voicu, pentru invitaţie, menţionând că vizita oficialului rus va putea avea doar un caracter privat.