Anatol Şalaru solicită demiterea lui Alexandru Jizdan pentru acţiunile agresive ale poliţiei la adresa unioniştilor

Acţiunile brutale ale poliţiei de la Chişinău nu au vizat doar unioniştii ci România în ansamblul ei, afirmă preşedintele Partidului Unităţii Naţionale.
Marşul Centenarului a ajuns la Chişinău 01.09.2018
Marşul Centenarului a ajuns la Chişinău 01.09.2018 (The Epoch Times Romania)

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN) Anatol Şalaru susţine că atacurile brutale ale Poliţiei moldoveneşti la adresa deputatului român Constantin Codreanu şi a tinerilor unionişti aruncă Republica Moldova în rândurile ţărilor cu regim dictatorial. Acesta solicită premierului Filip demiterea ministrului de Interne Alexandru Jizdan şi stoparea provocărilor la adresa unioniştilor.

”Este inadmisibil ca în An Centenar, Guvernul R. Moldova în loc să fie un partener al României agresează demnitari şi cetăţeni români. Ceea ce a făcut astăzi Poliţia moldovenească este un atac la adresa României, nu doar a unioniştilor”, a adăugat preşedintele PUN.

În context, Anatol Şalaru cere Parlamentului Republicii Moldova constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice modul în care a acţionat poliţia în data de 27 august, când a agresat protestatarii paşnici, membrii PAS şi PPDA, cât şi modul în care organele de forţă au acţionat sâmbătă, 1 septembrie, împotriva unioniştilor.

Inspectoratul General al Poliţiei acuză participanţii la „Marşul Centenar” că ar fi încălcat legea cu privire la întruniri atunci când au decis să părăsească PMAN, unde era autorizată întrunirea, şi au pornit în marş spre ieşirea din Chişinău, la bariera Sculeni, pentru a debloca trei autocare care i-au însoţit pe durata marşului început la Alba Iulia, România.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, autobuzele au fost reţinute în urma unor apeluri telefonice care ar fi semnalat că în ele ”se află obiecte interzise, substanţe explozive şi altele obiecte interzise”, de aceea au fost duse la Inspectoratul Poliţiei din Străşeni pentru a fi examinate.

De menţionat că pe seară în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău s-a lăsat o beznă totală, oamenii aşezaţi pe trotuarul din faţa Guvernului fiind ţinuti în întuneric. Organizatorii au anunţat că nu pleacă nimeni nicăieiri şi că aşteaptă ca autocarele să fie aduse în PMAN.

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Igor Munteanu, notează că centrul Capitalei - se află în beznă totală. ”Ordinul ”stingerii” în PMAN vine din acelaşi punct de comandă hibrid din care se fură băncile, se invalidează alegerile şi se achită conservele de carne pentru săracii Orheiului. Adunarea Centenară - nu, nu am auzit. O guvernare nebună, nebună.”