Andi Cristea: Ar fi bine Bucureştiul să grăbească împrumutul promis Guvernului Filip

Înţelegerea FMI cu autorităţilor de la Chişinău ar putea grăbi acordarea primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro din partea României.
Andi Cristea, europarlamentar
Andi Cristea, europarlamentar (facebook.com)

Andi Cristea, preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de Asociere UE-Moldova, salută faptul că Fondul Monetar Internaţional a ajuns la o înţelegere cu guvernul de la Chişinău privind încheierea unui nou acord de cooperare.

Europarlamentarul român a calificat decizia FMI drept „un program de reforme economice susţinut de un acord de finanţare în valoare de 179 de milioane USD pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu şedinţa bordului executiv al Fondului Monetar Internaţional”.

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, Cristea menţionează că „este momentul ca Guvernul de la Bucureşti să dea o gură de oxigen Guvernului Filip şi să grăbească acordarea primei tranşe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, având în vedere îndeplinirea condiţionalităţilor de etapă de către Chişinău. Similar, Comisia Europeană va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chişinău asigură implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice şi financiare”.

Amintim că la începutul lunii mai, Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova. Ulterior, la începutul lunii iulie, după discuţiile de la Summit-ul NATO, Iohannis a reiterat susţinerea pe care Moldova o are din partea ţării pe care o conduce şi a afirmat că va promulga legea privind acordarea împrumutului pentru Republica Moldova.

Este vorba despre un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, aşa cum s-a convenit la Chişinău pe 7 octombrie 2015, atunci când a fost semnat acordul. Împrumutul a fost oferit pe un termen de cinci ani, la o dobândă mică de 1,5%. Aceşti bani ar acoperi cheltuielile bugetare ale R. Moldova timp de două luni.