Andrei Năstase, către procurorul general: Vinovaţii în cazul interceptărilor telefonice ilegale trebuie să răspundă

Ministrul de Interne promite că va comunica cine a ordonat interceptările, câte legi au fost încălcate, cine a executat operaţiunile, unde au ajuns şi cine a folosit DVD-urile pe care a fost stocată informaţia.
Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova
Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova (gov.md)

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Andrei Năstase solicită procurorului general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen să ia toate măsurile legale pentru a stabili abuzurile comise în cazul „interceptărilor telefonice realizate în baza unor dosare de poliţie politică” prezentate recent în investigaţia RISE. „Cine a comis încălcările şi cum pot fi luate măsuri reparatorii, în concordanţă cu prevederile legale.”

„Am deschis o investigaţie foarte serioasă a acestui dosar şi vom contribui cu toţii la aflarea adevărului. Vom afla şi vom comunica public cine a ordonat interceptările, câte legi şi dispoziţii s-au încălcat pentru executarea ilegală a acestor interceptări, cine a executat operaţiunile de interceptare, unde au ajuns şi cine a folosit sutele de DVD-uri pe care interceptările au fost stocate”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Andrei Năstase susţine că nu poţi edifica un stat modern şi drept cu cetăţenii săi decât dacă faci dreptate. Iar acest lucru trebuie să se întâmple înainte de toate celelalte. Vinovaţii trebuie să răspundă, iar oameni buni, trebuie să ştie că nimănui, niciodată, nu i se mai poate întâmpla aşa ceva.

„Vom aborda toate cazurile care au ca subiect tranzacţionarea, de către vechiul regim, a democraţiei, drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, a adăugat oficialul precizând că aceasta va fi noua abordare a MAI faţă de Constituţie şi cetăţenii Republicii Moldova.

Potrivit unei investigaţii RISE, 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar jurnalişti au fost interceptate telefonic şi filate de către guvernarea democrată. Unor activişti PAS le-a fost monitorizată şi viaţa privată în locuinţe fiindu-le instalate microfoane şi camere video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe