Andrei Năstase: Procuratura Generală să investigheze acţiunile unor judecători şi procurori „vizând spălarea de miliarde”

Andrei Năstase
Andrei Năstase (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase cere Procuraturii Generale de la Chişinău să iniţieze investigaţii „vizând spălarea de miliarde şi corupţia la nivel înalt, în cazul unor judecători şi procurori implicaţi în activităţi ilicite”.

Ministrul de Interne susţine că judecătorii Radu Ţurcanu, Luiza Gafton, Viorica Mihaila, Vitalie Zaporojan şi Igor Mînăscurtă în perioada anilor 2013 – 2014 au emis hotărâri considerate părţi componente ale infracţiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc şi bancar al Republicii Moldova.

Mai mult, oficialul atenţionează că procurorul Adriana Beţişor a avut cunoştinţă despre existenţa hotărârilor menţionate în cadrul unei cauze penale aflate în gestiunea sa, dar nu a intentat dosare penale şi nu i-a cercetat pe aceşti magistraţi pentru pronunţarea actelor judecătoreşti nominalizate.

În context, ministrul a ţinut să noteze că Adriana Beţişor s-ar face vinovată de faptul că a renunţat la învinuirea adusă lui Doboş Ruslan, solicitând Curţii de Apel Chişinău casarea sentinţei primei instanţe prin care acesta a fost condamnat la 1 an şi 11 luni închisoare pentru cauzarea de daune materiale prin înşelăciune şi abuz de încredere. „Doboş Ruslan a fost achitat şi eliberat din arest imediat. Potrivit unor informaţii operative, pentru aceste acţiuni Doboş Ruslan ar fi achitat procurorilor de caz suma de 50000 euro.

Andrei Năstase a informat că acţiunile ilicite ale judecătorilor şi procurorilor au ajuns în atenţia MAI după publicarea unor investigaţii jurnalistice.

În replică, Procuratura Anticorupţie (PA) a respins acuzaţiile ministrului Afacerilor Interne cu privire la pretinse acte de corupţie comise de către persoane publice, inclusiv procurori din cadrul PA, subliniind că instituţia este interesată ca în mod de urgenţă să fie desfăşurată o anchetă internă, în cadrul căreia se vor putea oferi toate explicaţiile necesare în vederea infirmării învinuirilor aduse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe