Andrei Năstase: Reţinerile în stil NKVD-ist a profesorilor de origine turcă - angajamente obscure ale lui Dodon şi Plahotniuc

Din cauza unui regim oligarhic, RM este la un pas de izolare internaţională pentru derapajele antidemocratice şi violarea flagrantă a drepturilor omului, afirmă liderul Platformei DA.
Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc
Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc (facebook.com/valeriu munteanu)

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase susţine că reţinerile în stil NKVD-ist, demarate în dimineaţa zilei de joi la liceul moldo-turc ”Orizont”, ar demonstra o dată în plus alianţa informală dintre Dodon şi Plahotniuc şi disponibilitatea implicării de către liderul PD a justiţiei şi altor instituţii capturate ale statului în realizarea unor angajamente obscure, îndreptate împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

”Cel care a ordonat personal această operaţiune, la fel ca şi pe cea de invalidare a alegerilor din Capitală este Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon fiind un mărunt beneficiar. Preţul pe care ţara noastră şi cetăţenii săi sunt obligaţi să-l plătească pentru confortul şi agendele antipopulare ale celor doi indivizi, certaţi cu legea, cu principiile statului de drept şi cu bunul simţ, este mult prea mare pentru un stat ca al nostru”, comentează liderul Platformei DA pe pagina sa de Facebook.

Andrei Năstase subliniază că din cauza unui regim oligarhic autoritar, R. Moldova este la un pas de izolare internaţională pentru derapajele antidemocratice şi violarea flagrantă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului solicitând ambasadelor de la Chişinău şi instituţiilor internaţionale să monitorizeze cazul reţinerii în mod abuziv a profesorilor de origine turcă, dar şi represiunile politice la care sunt supuşi exponenţii societăţii civile, ai opoziţiei reale, mediului de afaceri şi profesional.

SIS informează suplimentar într-un comunicat că şapte cetăţeni străini, suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi joi, 6 septembrie de pe teritoriul R. Moldova. Instituţia însă nu precizează dacă printre cetăţenii străini expulzaţi se numără şi cei patru de etnie turcă, angajaţi ai reţelei de licee „Orizont”, reţinuţi astăzi-dimineaţă.

Menţionăm că iniţial, au fost reţinute şase persoane din cadrul liceelor „Orizont” din Chişinău, iar ulterior două au fost eliberate. Avocaţii acestora notează că nu au informaţii despre locul unde se află.