Andrian Candu: Alegerile prezidenţiale vor avea loc cel mai probabil în toamnă

Deşi comuniştii şi socialiştii cred că alegerea şefului statului ar putea avea loc în iunie, deputaţii PD şi PLDM sunt de aceeaşi părere cu speakerul Parlamentului şi preşedintele CC, în opinia cărora acestea s-ar putea desfăşura în toamnă.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (deschide.md)

Ca urmare a modificărilor semnalate de Curtea Constituţională (CC) privind alegerea şefului statului prin vot direct, alegerile prezidenţiale vor avea loc, cel mai probabil, în toamna anului curent, a afirmat luni preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a argumentat că termenul de jumătate de an ar fi necesar pentru a da posibilitate ca toţi cei interesaţi de cursa electorală să se pregătească pentru acest exerciţiu democratic.

„E o chestiune ce ar putea să dureze o lună de zile pentru că sunt şi procedurile din Parlament ce ţin de comisii şi ulterior plenul Parlamentului. Oricum am auzit deja şi unele comentarii, chiar inclusiv a preşedintelui Curţii, că ar exista perioada de două luni de zile în care noi ar trebui să facem toate modificările”, a afirmat Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul TV „Prime”, adăugând că paralel „vom crea în cel mai scurt timp posibil un grup de lucru pentru a elabora cele necesare ce ţin de schimbarea Codului Electoral sau dacă mai sunt şi alte acte subsidiare”.

În ceea ce priveşte propunerea organizării alegerilor prezidenţiale în toamnă, speakerul Parlamentului a ţinut să menţioneze, conform Realitatea.md, şi sugestia Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia ar fi necesare „cel puţin şase luni de zile în caz unei modificări esenţiale a Codului Electoral”.

„Ar trebui să dăm posibilitatea tuturor celor interesaţi să participe în exerciţiul respectiv să se pregătească. Pe lângă partidele care, eventual, trebuie pe interior să-şi identifice candidatul, sunt alţii care urmează să se înregistreze. Iată de ce, cel puţin jumătate de an ar trebui să lăsăm ca perioadă până la organizarea alegerilor. De aia, cel mai probabil, în următoarea lună sau două vom face toate modificările necesare şi vom stabili data alegerilor prezidenţiale, cel mai probabil în toamnă”, a precizat Andrian Candu.

„Actuala componenţă a Curţii Constituţionale deja a câta oară ne demonstrează că este curajoasă să ia anumite decizii care întorc nu doar agenda, dar şi chestiuni fundamentale, dacă e să ne aducem aminte”, a adăugat preşedintele Parlamentului.

Notabil este faptul că nu toţi deputaţii din Parlament împărtăşesc opinia şefului Legislativului. Dacă deputaţii din PD şi PLDM cred că preşedintele ar putea fi ales în toamnă, atunci comuniştii şi socialiştii sunt de părere că nu ar prezenta o problemă organizarea alegerilor în luna iunie.

Amintim că la 4 martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările din anul 2000 la Legea Supremă, astfel că potrivit prevederilor anterioare din Constituţie, preşedintele R.Moldova va fi ales prin vot direct. Un anunţ în acest sens a fost făcut de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă de un grup de deputaţi PLDM care au contestat modificările la Legea Supremă din 2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe