Angajaţii Institutului Cantacuzino continuă protestele: conturile, blocate de ANAF

O sora prepara un vaccin impotriva gripei porcine in Nisa, Franta. Institutul Medical Finlandez a propus suspendarea vaccinarilor impotriva gripei porcine produsa de H1N1.
O sora prepara un vaccin impotriva gripei porcine in Nisa, Franta. Institutul Medical Finlandez a propus suspendarea vaccinarilor impotriva gripei porcine produsa de H1N1. (Valery Hache / AFP / Getty Images)
Angajaţii de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au ieşit din nou, marţi, să protesteze, după ce au aflat că au conturile blocate, întrucât nu au fost plătite produsele cumpărate de la Avicola în 2013.

"Am ieşit din nou în curte, am aflat că avem conturile blocate prin ANAF, întrucât Institutul nu a plătit ouăle cumpărate în 2013 de la Avicola. Totodată, situaţia este foarte gravă, întrucât nouă pe fluturaşul de salariu ne apare că primim salarii integral şi că sunt achitate toate dările către stat, în schimb banii care ne intră în cont sunt mai mici cu 10, 20 chiar 30 la sută, iar de doi ani de zile nu ne sunt plătite dările către stat", a spus Ileana Neagu, asistent laborator.

Angajaţii Institutului Cantacuzino cer, totodată, şi demiterea actualei conduceri, sperând că vor avea de lucru, iar pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, i-a cerut demisia directorului Radu Iordăchel. Bănicioiu a afirmat că, de două săptămâni, a fost organizată o comisie care va analiza situaţia existentă la Cantacuzino. Din comisie, care este condusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, mai fac parte miniştrii Educaţiei, Cercetării, Finanţelor, Economiei, Justiţiei, Internelor şi Sănătăţii.

Reamintim că Radu Iordăchel a revenit la conducerea Institutului Cantacuzino în februarie, după ce fusese demis în iulie 2013 de ministrul Eugen Nicolăescu, din cauza unor probleme de management. Iordăchel a fost repus în funcţie după ce a câştigat în instanţă suspendarea ordinului prin care a fost demis, până la judecarea cererii acestuia de anulare a dispoziţiei ministrului Sănătăţii.

Angajaţii au protestat şi luni

Ileana Neagu mărturiseşte că problemele financiare mari au apărut în 2010, în prezent nemaifiind plătite asigurările de sănătate de doi ani, potrivit Mediafax. Cu toate că la conducerea institutului s-au perindat câţiva directori începând din 2010, totuşi problemele de la institut nu au fost rezolvate.

Luni, o parte din angajaţii Institutului Cantacuzino s-au adunat în curtea unităţii sanitare, pentru că nu şi-au primit salariile în 15 septembrie, aşa cum era anunţat. Vasile Barbu, preşedintele ANPP, a declarat că Ministerul Sănătăţii nu a mai finanţat Institutul Cantacuzino, acesta fiind în imposibilitatea de a plăti salariile, potrivit B1 Tv.

Fără vaccin antigripal în sezonul 2014-2015

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, întrucât mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricaţia va fi reluată de anul viitor, a declarat Radu Iordăchel în luna iunie.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat că acesta are o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea produce reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

În anul 2012 a fost prima oară când în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, au fost retrase multe loturi cu doze fabricate la acest institut datorită concentraţiei scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care era printre cei mai apreciaţi producători de produse imunologice din lume, a început să decadă în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, deoarece îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne