Angajaţii penitenciarelor ies în stradă. Protest la Ministerul Muncii

Nemulţumiţi că ordonanţa vizând salarizarea bugetarilor nu le aduce creşteri salariale, angajaţii din Administraţia Penitenciarelor vor protesta în faţa Ministerului Muncii.
Penitenciarul Rahova
Penitenciarul Rahova (Epoch Times România)

Sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor anunţă o serie de acţiuni de protest, începând de vineri 3 iunie. Principalele nemulţumiri ale protestatarilor vizează faptul că AP este "singura instituţie publică din România cu zero creşteri salariale prin ordonanţa Guvernului Cioloş." De asemenea, protestatarii acuză că cei 4000 de salariaţi care lucrează în schimburi efectuează 1 milion de ore suplimentare pe an dintre care 500 mii nu pot fi compensate cu timp liber şi nici în alt fel.

Protestele vor debuta vineri, ora 9, în faţa sediului Ministerului Muncii în timp ce în toate unităţile penitenciare vor fi declanşate acţiuni de sprijin.

"Accesul în penitenciare şi alte activităţi specifice se vor face "ca la carte" punând pe primul plan regulamentele, precum şi limitarea vulnerabilităţii misiunilor şi personalului, indiferent dacă aceste acţiuni vor genera întârzieri sau chiar blocaje în programul normal al unităţilor. În următoarea perioadă se vor organiza noi acţiuni specifice cu privire la care vom informa corespunzător."

Angajaţii din sistemul penitenciar acuză că începând cu anul 2010, o treime dintre salariaţii din toată structura de apărare au păstrat în salariile îngheţate de Emil Boc salariul de merit (20% din salariul de bază) precum şi sporul pentru misiuni speciale (50% din salariul de bază) şi au continuat să încaseze aceste sume până în prezent, mulţi dintre generalii care coordonează structura cumulând pe toată perioada, dar şi în viitor, până la pensie, ambele drepturi menţionate.

Prin proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor pe care Guvernul Cioloş intenţionează să şi-l asume în luna iunie 2016, s-a stabilit eliminarea inechităţilor salariale din structura de apărare, generate de îngheţarea salariilor de merit doar în veniturile unei treimi din personal, prin actualizarea tuturor salariilor în plată, cu includerea unei sume compensatorii echivalente salariului de merit.

Prin formularea decisă în proiect, respectiv referinţă strictă la drepturile în plată în anul 2009, sistemul penitenciar este eliminat de la efectele prevederii susmenţionate având în vedere faptul că în sistemul penitenciar, salariul de merit nu a fost acordat în anul 2009 niciunui salariat din penitenciare, ca urmare a presiunilor MFP şi MJ la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2009. Prin urmare, nu numai că timp de 7 ani nimeni din sistemul penitenciar nu a încasat acest drept dar începând cu 2016, nu o treime ci 100% din personalul celorlalte instituţii va încasa salariul de merit în timp ce penitenciarele rămân tot pe zero.", arată sindicaliştii.

Sindicaliştii mai amintesc că sistemul penitenciar format din 47 de unităţi şi 12.000 de salariaţi face parte, conform legii, din structura de apărare naţională, siguranţă şi ordine publică împreună cu MApN, MAI, SRI, STS, SPP şi o acuză pe Raluca Prună că a încercat scoaterea penitenciarelor din structura de apărare.

"Conform legislaţiei în vigoare, structura de apărare se constituie ca o singură familie ocupaţională în cadrul căreia drepturile personalului sunt corelate şi aliniate, însă Ministerul Muncii a rămas insensibil la toate argumentele furnizate de sindicate pentru modificarea prevederii astfel încât să producă efecte asupra tuturor instituţiilor din structură, inclusiv sistemul penitenciar.

Modificările solicitate de noi nu prezintă impact bugetar pentru anul în curs şi au o influenţă foarte mică în 2017, iar drepturile din penitenciare nu sunt superioare celor din MAI, SRI etc astfel încât să justifice o corecţie. Însă vor deveni mult mai mici pe viitor deşi în penitenciare lucrăm în contact direct cu deţinuţi şi ne aflăm practic permanent în prima linie. Ambiţia unor generali care vor să-şi securizeze propriile salarii indiferente de pagubele colaterale, precum şi subiectivismul tehnocrat rece şi calculat, facilitează un demers injust şi absolut distructiv pentru siguranţa României, respectiv îndepărtarea sistemului penitenciar din strucura de apărare naţională, demers care începe prin diferenţieri salariale abuzive.", susţin sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne