Angela Merkel consideră 'grave' acuzaţiile că un agent german ar fi lucrat pentru spionajul american

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (MARCUS BRANDT / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că acuzaţiile că un cetăţean german ar fi lucrat ca agent dublu pentru serviciile secrete americane sunt grave şi, dacă se vor dovedi adevărate, ar fi într-o contradicţie clară cu ceea ce ar trebui să însemne cooperarea între doi parteneri, relatează Reuters.

Acest caz riscă să tensioneze şi mai mult relaţia Berlinului cu Washingtonului, care a fost pusă la încercare anul trecut de dezvăluirile privind ascultările unor oficiali germani, inclusiv cancelarul Angela Merkel, de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA.

'Dacă informaţiile se vor dovedi corecte, ar fi un caz grav', a declarat Merkel într-o conferinţă de presă comună cu premierul chinez Li Keqiang la Beijing.

'Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, ar fi pentru mine într-o contradicţie clară cu ceea ce eu consider a fi o cooperare bazată pe încredere între agenţii (de informaţii) şi parteneri', a mai afirmat cancelarul german.

Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat până acum să facă vreun comentariu în legătură cu arestarea unui angajat al agenţiei germane de informaţii externe BND.

Potrivit unor surse politice şi din cadrul serviciilor de informaţii, bărbatul recunoaşte că a predat documente unei persoane de contact americane.

Conform presei germane, agentul german, în vârstă de 31 de ani, ar fi lucrat din anul 2012 pentru CIA, un responsabil de rang înalt din cadrul BND confirmând pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine am Sonntag că toate indiciile merg în direcţia ipotezei că spionajul american a beneficiat de serviciile sale.

El ar fi primit din partea serviciilor secrete americane şi misiunea de a culege informaţii despre activitatea comisiei parlamentare germane care investighează operaţiunile de culegere de informaţii desfăşurate în Germania de NSA şi ar fi furnizat Washingtonului peste 200 de documente clasificate în schimbul sumei de 25.000 de euro.

Supravegherea este o chestiune sensibilă într-o ţară în care, din cauza amintirii poliţiei secrete din timpul nazismului, Gestapo, şi a celei din timpul comunismului din RDG, Stasi, dreptul la intimitate este extrem de preţios.

În contextul vizitei lui Merkel în China, unde a supervizat semnarea unor acorduri, printre care şi unul în care divizia de elicoptere a Airbus Group NV vinde companiilor chineze 100 de aeronave, şeful unui serviciu german de informaţii a atras atenţia că unele firme care activează în China se confrunta cu o ameninţare tot mai mare din partea spionajului industrial de către agenţiile guvernamentale chineze cu mari resurse.

'Germania este împotriva acestui lucru, indiferent din ce parte ar veni', a spus Merkel, făcând referire la spionajul industrial. 'Ca stat, avem datoria să ne protejăm economia. Susţinem protejarea proprietăţii intelectuale', a adăugat ea.

Premierul chinez a reiterat poziţia guvernului său, care respinge acuzaţia că Beijingul ar fi implicat în astfel de activităţi.